2022. január 23. - Rajmund, Zelma
EUR : 357.02
USD : 314.86
Időjárás ikon-2°

Lemondott pártelnöki posztjáról és kivonul a politikából Sebastian Kurz

Sebastian Kurz októberben mondott le a kancellári tisztségről, de most a Spiegel információi szerint Kurz teljesen visszavonul a politikától. A hírek szerint Kurz elvesztette a „lelkesedését” a korrupciós vádak miatt, és több időt szeretne tölteni újszülött fiával. Ez azt is jelenti, hogy az Osztrák Néppárt (ÖVP) pártelnöki posztjáról is lemond Sebastian Kurz, utódja valószínűleg Karl Nehammer belügyminiszter lesz.- írja a 24.hu.

November közepén az osztrák parlament megfosztotta mentelmi jogától a volt kancellárt, aki ellen korrupció gyanúja miatt folytatnak vizsgálatot. A döntést maga Kurz és pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) tagjai is támogatták arra hivatkozva, hogy szükséges a vádak lehető leggyorsabb tisztázásához.

A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség (WKStA) október elején házkutatást tartott az ÖVP bécsi központjában, a kancellári hivatalban és a pénzügyminisztérium épületében is. Ennek nyomán kormányválság alakult ki, Kurz pedig néhány nappal később bejelentette lemondását a kancellári tisztségről. A volt kancellár mindazonáltal képviselőként folytatja munkáját, továbbra is az ÖVP, illetve a párt parlamenti frakciójának vezetője.

A WKStA vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódik a kancellár közvetlen környezetében: azt próbálja kideríteni, hogy manipulálta-e az ÖVP az Österreich című lapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban Kurz érdekében, és közpénzből fedezték-e a megjelentetésüket.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató