2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Alkotmánybíróság: nem alaptörvény ellenes az egészségügyi dolgozók kötelező oltása

Elutasította az Alkotmánybíróság a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) alkotmányjogi panaszát, amellyel a szervezet az egészségügyben dolgozók kötelező koronavírus elleni védőoltásról szóló kormányrendeletet támadta. A testület döntése értelmében az egészségügy működését biztosító, az emberi élet védelmében elrendelt kötelező oltás nem ellentétes az alaptörvénnyel.

Az Alkotmánybíróság elutasította a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet, valamint a koronavírus elleni védőoltás kötelező igénybevételéről szóló 449/2021. (VII. 29.) Korm. rendelet alaptörvény-ellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló alkotmányjogi panaszokat.

– fogalmaz az Alkotmánybíróság határozata, amely értelmében a szükségesség és arányosság határain belül marad a kormányrendelet tartalma, amely szerint nem hozható létre egészségügyi szolgálati jogviszony azokkal, akik nem oltatják be magukat, illetve a foglalkoztatottak jogviszonya azonnali hatállyal megszüntethető, ha a felszólítástól számított 15 napon belül az oltottságát, illetve az egészségügyi kizáró okot nem tudja igazolni.

 

(Pestisrácok.hu - Alkotmánybíróság)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató