2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Bloomberg: Magyarország évek óta harcban áll az EU-val jogállamisági kérdésekben

Orbán kormánya egyre inkább meghiúsította az unió azon törekvéseit, hogy közös álláspontot alakítsanak ki olyan kérdésekben, mint a hongkongi emberi jogok és a nemek közötti egyenlőség.

Magyarország megakadályozza, hogy az Európai Unió hivatalosan is részt vegyen Joe Biden amerikai elnök demokrácia-csúcstalálkozóján, mert Orbán Viktort nem hívták meg – írta a Bloomberg. A cikk elmondta, hogy az ügyet ismerők szerint, Magyarország azért nem támogatja a blokk közös hozzájárulását a csúcstalálkozóhoz, mert az Egyesült Államok nem hívta meg az összes EU-tagországot.

A cikk szerint Magyarország évek óta harcban áll az EU-val különböző jogállamisági kérdésekben, a médiaszabadságtól a bírói beavatkozásig, a legutóbbi konfliktus pedig abból fakadt, hogy Orbán kormánya egyre inkább meghiúsította a blokk azon törekvéseit, hogy közös álláspontot alakítsanak ki olyan kérdésekben, mint a hongkongi emberi jogok és a nemek közötti egyenlőség. A cikk szerint külön csapást jelent Magyarország számára, hogy az EU legfelsőbb bíróságának tanácsadója kijelentette, a tömbnek joga van visszatartani a költségvetésből és a gazdaságélénkítő alapból a demokratikus visszaeséssel vádolt országok kifizetését, amely Budapest számára 7,2 milliárd eurós veszteséget jelenthet. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató