2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Karácsony szerint Orbán hazánkat Peking és Moszkva trójai falovává tette a „nyugati közösségben”

A főpolgármester öt percen át angolul beszélt, a kérdésekre tolmáccsal válaszolt, majd bocsánatot kért egy Egyesült Államoktól hazánk miniszterelnöke miatt.

Az Egyesült Államok kongresszusi albizottsága hallgatta meg Karácsony Gergelyt és a V4-ek fővárosainak baloldali polgármestereit, akik 2019-ben hozták létre a Szabad Városok Szövetségét. Budapest, Pozsony, Prága és Varsó vezetői ötperces beszédeket tartottak az Európával foglalkozó kongresszusi albizottság online meghallgatásán, majd a bizottság tagjai kérdéseket tehettek fel. A kérdésekre Karácsony tolmáccsal válaszolt. 

Karácsony bocsánatot kért Orbán Viktor politikai gyakorlatáért

A főpolgármester szerint Orbán kormánya a „kínai érdekek trójai falovává tette Magyarországot a nyugati közösségben” és a magyar kormány az orosz érdekeket is kiszolgálja, melyre példa a Paks II. beruházás.  A főpolgármester arra kérte az albizottságot, hogy „ne tegyenek egyenlőségjelet Magyarország és Orbán kormánya között, még ha Orbán szeret is úgy tenni, mintha az őt ért kritikák a magyar nemzetet ért kritikák lennének”.

Az albizottságot vezető demokrata, Bill Keating által szervezett meghallgatás témája a „közép-európai államokban egyre növekvő autoriter kormányzási formák erősödése és a jogállamisági normák folyamatos leépülése” volt.

Magyarország már csak részlegesen szabad

A demokrata kongresszusi képviselő elmondta: „Közép-Európa a kommunista rezsimek után biztosította a demokratikus átmenetet, létrejött a piacgazdaság, az euroatlanti integráció, azonban az elmúlt években mindenütt egyre komolyabb fenyegetés éri a demokratikus berendezkedést.”

A Freedom House felmérésére szerint Magyarország az első olyan EU-tag, amely már csak részlegesen szabad minősítést kapott.

Lengyelország Csehországgal és Szlovákiával együtt ennél eggyel jobb kategóriában van, ám „a lengyel kormány bíróságot fenyegető lépései, a melegközösségek stigmatizálása miatt a kilátások nem biztatók, ahogy Magyarországon sem. Csehország és Szlovákia esetében a jelentés elsősorban a korrupció veszélyét emelte ki” – jegyezte meg a demokrata képviselő.

„Az amerikai fél sajnálatosnak tartja, hogy az egykor a demokratikus átalakulás mintájaként szolgáló országok ma egy teljesen másik, gyakran az alapvető jogokat is megkérdőjelező, illiberális utat követnek. Ezért is keltette fel a figyelmüket a Szabad Városok Szövetsége, melynek alapító tagjait, a V4-es fővárosok vezetőit hívták meg a meghallgatásra, aminek a végén egy közös értéknyilatkozatot fogadnak el a felek” – áll a Fővárosi Önkormányzat közleményében, amelyet a találkozó előtt adtak ki.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató