2022. január 23. - Rajmund, Zelma
EUR : 357.02
USD : 314.86
Időjárás ikon-2°

Biden és Putyin kedden egyeztetnek Ukrajnáról

Videókonferenciát tart kedden Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök: a két nagyhatalom vezető elsősorban az ukrajnai politikai krízis miatt egyeztetnek egymással, de nyilván szóba kerülnek majd kettejük között az egyre borúsabban alakuló kétoldalú kapcsolatok is. A konferenciáról Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő tájékoztatta a Reuters hírügynökséget.

Az elnökök maguk döntik el, hogy meddig tart a beszélgetés - mondta a Kreml szóvivője, akinek szavait a Fehér Ház nem kommentálta.

A legfontosabb téma alighanem Ukrajna és a NATO kapcsolata lesz. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a múlt héten világossá tette, hogy Oroszországnak nincs beleszólása más országok vagy a szövetség bővítési terveibe - Oroszország viszont ragaszkodik ahhoz, hogy az Egyesült Államok garantálja: Ukrajnát nem veszik fel a NATO katonai szövetségbe. Az amerikai elnök erre reagálva pénteken azt mondta, hogy nem fogad el semmilyen nyomásgyakorlást ebben a kérdésben az oroszok oldaláról.

Az amerikai hírszerzés szerint Oroszország mintegy 70 000 katonát vonultatott fel az ukrán határ közelében, és már a jövő év elején megkezdheti egy lehetséges invázió tervezését. Erről a Biden-kormányzat egyik neve elhallgatását kérő tisztviselője beszélt az AP szerint.


Hasonlóan nyilatkozott Olekszij Reznikov ukrán védelmi miniszter, aki szintén hírszerzési jelentésekre hivatkozva beszélt arról, hogy Moszkva katonai offenzívára készül január végén, mivel több mint 94 ezer orosz katona vonult fel az ukrán határ térségében.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemrég arról beszélt, hogy oroszok és ukránok csoportja puccskísérletet tervez országában, és az összeesküvőket Ukrajna leggazdagabb embere, Rinat Ahmetov is segítheti. Mind az orosz kormány, mind Ahmetov tagadt, hogy bármilyen összeesküvésre készülnének.

Az Egyesült Államok és Oroszország kapcsolata Biden hivatalba lépése óta igencsak megromlott: Amerika szankciókat vezetett be orosz célpontok ellen, és folyamatosan kritizálja Moszkvát a kibertevékenysége, a külföldi választások manipulálása valamint Alekszej Navalnij meghurcolása miatt.

Biden júniusban Genfben arra figyelmeztette Putyint, hogy ha Oroszország átlép bizonyos vörös vonalakat - beleértve a jelentős amerikai infrastruktúrák elleni támadást -, kormánya válaszlépéseket fog tenni, és „ennek következményei pusztítóak lesznek”.

(AP)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató