2022. január 18. - Piroska
EUR : 355.89
USD : 311.53
Időjárás ikon

Közös nyilatkozattal zárult az európai konzervatívok csúcsa

A tizenkét jobboldali párt vezetője megállapodott abban, hogy a jövőben szorosan együttműködnek az Európai Parlamentben, és összehangoltan szavaznak olyan közös ügyekben, mint amilyen a tagállamok szuverenitásának védelme és az illegális bevándorlás, számolt be róla a Magyar Nemzet.

 

Tizenkét konzervatív európai párt vezetője gyűlt össze szombaton Varsóban, hogy egyeztessenek az Európai Unió jövőjérő és a jobboldal jövőbeni szorosabb együttműködéséről. A konzervatív vezetők, köztük Orbán Viktor miniszterelnök, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje, valamint Santiago Abascal, a spanyol Vox elnöke a lengyel kormánykoalíciót vezető párt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jarosław Kaczyński meghívására érkeztek Varsóba. A tanácskozást követően a jelen lévők közös nyilatkoztatot fogadtak el, amely szerint „a konferencia résztvevőinek közös és mély meggyőződése, hogy az Európai Unió szabad és egyenlő nemzetállamokból áll, amelyeket számos szoros együttműködési terület köt össze”. Mint írták, ebben a meggyőződésben az EU tagállamainak sok millió állampolgárával közösen osztozunk.– Csak egy ilyen európai együttműködési modellen keresztül menthetjük meg további válságoktól és feszültségektől az Európai Uniót, és vethetünk véget annak a nyugtalanító ötletnek, hogy egy önjelölt elit által irányított Európát hozzanak létre

– folytatódik a közös nyilatkozat, amit a szintén varsóban tartózkodó Novák Katalin, a Fidesz alelnöke osztott meg a Twitteren. A dokumentum szerint a nyilatkozók abban is egyetértettek, hogy

elutasítják az uniós jog önkényes alkalmazását, a szerződések elferdítését vagy akár megszegését.

– Csak az államok szuverén intézményei rendelkeznek teljes demokratikus legitimációval. Az európai intézmények nem élvezik ugyanazt a legitimitást, ezért alárendelt szerepet kellene játszaniuk a nemzetállamok politikai architectúrájában – áll a nyilatkozatban.

 

A résztvevők megvitatták pártjaik szorosabb együttműködését is az Európai Parlamentben, beleértve közös ülések szervezését és a szavazások összehangolását olyan közös ügyekben, mint amilyen a tagállamok szuverenitásának védelme és az illegális bevándorlással kapcsolatos álláspont.

A tárgyalások szünetében a lengyel Jog és igazságosság jobboldali párt négy EP-képviselője tartott sajtóértekezletet. Tomasz Poreba képviselő közölte: a következő hónapokban egy sor szakértői konferenciát terveznek, amelyeken „egységes víziót” dolgoznak ki az EU jövőjéről. Úgy látta:

a jelenlegi uniós vita egyoldalú, kizárólag arról szól, hogy a jövőt az európai szuperállam, a föderalizált EU jelenti, a konzervatívok viszont „teljesen más uniót akarnak, a hazák, a szuverén államok unióját”, amelyben jobban szóhoz jutnak a kormányaikat demokratikusan megválasztó állampolgárok.

Az EU működéséról szóló „új diagnózis” megtalálását, a konzervatív pártok együttműködésének szorosabbá tételét Poreba is a varsói találkozó fő céljának nevezte.

A konzervatív pártokat egyesítő új EP-frakció esetleges megalakulása iránt érdeklődő újságírói kérdésre kijelentette: a jövőben majd meglátjuk, jelenleg a téma nincs napirenden.

 

(Magyar Nemzet)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató