2022. október 03. - Helga
EUR : 421.41
USD : 428.57
Időjárás ikon15°11°

Megint összeomlott a belga egészségügy: már nincs hely a kórházakban a koronavírusos betegeknek

A brüsszeli közszolgálati televízió információ szerint mindössze két intenzív kezelésre alkalmas férőhely maradt az egész brüsszeli régióban, akkora a terhelés az intenzív osztályokon. Ezt a regionális miniszter hivatala is megerősítette. A régióban a Queen Astrid katonai kórházzal együtt összesen 10 kórház van.

December 1-i döntés alapján minden, nem életet mentő műtéti beavatkozást el kell halasztani egész Belgiumban, a belga kormányzat mai rendkívüli válság ülésén elismerte, hogy (megint) rosszul mérték fel a negyedik járványhullám várható csúcsát, ezért további megszorításokra kell számítani.

 Az új koronavírus előidézte Covid-19-ben szenvedő beteget ápolnak a brüsszeli Iris Sud Kórházak Etterbeek-Ixelles részlegének intenzív osztályán

 

Az éttermek este 11-ig tarthatnak nyitva és a diszkókat, éjszakai bárokat teljes egészében bezárják, a téli szünet kezdetét pedig egy héttel előrébb hozzák az iskolákban, ahol már december 20-án zárnak, és kötelezővé tették a maszk használatát a tanároknak és a gyerekeknek is.

December 6-tól a középiskolák hibrid üzemmódra váltanak és az osztályok 50%-ának távoktatást rendeltek el. Zárt térben a 200 főt meghaladó rendezvényeket elhalasztják, zártkapus focimeccseket tarthatnak csak.

A napi új fertőzések száma meghaladta a 23 ezret, és még mindig nő (Belgium lakossága nem sokkal nagyobb Magyarországénál). Naponta 320 új beteg kerül kórházba. A belga járványkezelés egyik alapvető hibája, hogy a 18 év alattiak oltásának stratégiáját még csak most dolgozták ki, óriási a lemaradás, alig 70 ezer a beoltott gyerekek száma. A harmadik oltások beadása is csak nemrégiben kezdődött, és gyakorlatilag csak a 65 év fölöttieknek elérhető.

Forrás: Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató