2024. május 22. - Júlia, Rita
EUR : 385.91
USD : 355.12
Időjárás ikon21°15°

Thürmer Gyula: Védjük meg a karácsonyt!

Az alábbi írás jelent meg a Munkáspárt honlapján.

El akarják lopni tőlünk a karácsonyt! Most az ünnepek táján, meg persze a választáshoz közeledve, megpróbálják bebeszélni nekem, hogy rosszul látom a dolgokat, a gyermekkorom karácsonyai nem is voltak igaziak. Elnyomás volt és diktatúra, nem mehettünk a templomba, a vallás meghitt ünnepét evés-ivássá változtatta a szocializmus. Bezzeg most!

Nem tudom, hogy Önök hogy vannak vele, de nekem hiányoznak azok a karácsonyok. A vacsora, a halászlé, a csak a mi családunkra jellemző mákos derelye, és persze apám elmaradhatatlan karácsonyi zárszámadása. Nem volt rossz az idei év, előbbre vagyunk egy kicsit! Apám összegezte így az évet a szentestei vacsora után. És valóban több lett az ajándék a fa alatt, egyre több mindent engedhettünk meg magunknak. Egy kicsivel, de mindig előbbre mentünk.

Mondom, egy kicsivel, de mindig előbbre. Ha hiszik, ha nem, a narancs karácsonyi csemege volt. Nem kilószámra ettük, mint manapság. Anyám osztotta szét gerezdenként a karácsonyfa mellett. Ha mandarin is volt, akkor tényleg jó volt az év.

Szó, ami szó, a karácsonyi misére valóban nem jártunk. Nem tiltották, de nem voltunk vallásosak. De a karácsonyfa alá az ajándékot a „Jézuska” hozta, és egymás köszöntése előtt mindig a „Mennyből az angyal”-t hallgattuk.

Karácsony a szocializmusban is karácsony volt, sőt, akkor volt igazán karácsony. A pénz akkor is számított, de nem uralta az ünnepet. Tudtuk, jobban értettük, mint ma, hogy pénzért sem szeretet, sem megbecsülés nem kapható.

El akarják lopni tőlünk a karácsonyt! Nézzék meg, mi folyik nyugaton! A hagyományos karácsonyi vásárokat Európa számos városában „téli vásárrá” keresztelték át. És most nem arról beszélek, hogy a karácsony is üzlet. Az idén sok helyütt már októberben kirakták a karácsonyi árukat, hogy minél több fogyjon belőlük.

De a vásárokat nem ezért keresztelik át. Korunk és a mai európai lét minden őrültsége, deformált világlátása köszön vissza. Beengedték a migránsokat, multikulturális nyílt társadalmat akartak, ahol a különböző kultúrák szép nyugiban megvannak egymás mellett.

De nem ez történik. Európa értelmisége kapitulált, megadta magát a migránsoknak. A karácsony nem ünnep a muszlimoknál? Nem! Akkor ne legyen karácsonyfa, ne legyen karácsonyi vásár! Oda kell figyelni mások érzékenységére! Nem engedhető meg, hogy 78 millió német ráerőltesse a szokásait a jelenlegi 5,5 millió muszlim lakosra. Inkább kereszteljük át a karácsonyi vásárt téli vásárra.

Bocsánat! Most veszem észre, hogy nem illik ilyen politikailag sikamlós szavakat használni, mint a „keresztelés”! A muszlimoknál nincs keresztelés, tehát minden ilyen asszociáció súlyos lelki sérelmeket okozhat szegényeknek. Úgyhogy, hogy a vásárt nem átkeresztelték, hanem átnevezték.

El akarják lopni tőlünk a karácsonyt! A legújabb az, hogy a meleg és transzszexuális közösségek saját karácsonyi vásárt rendezhetnek. Köln, Hamburg és München, sőt Berlin meleg és transzszexuális lakosainak már nem kell egy vásárba menniük az átlagemberekkel.

Miért nem jó ez? Azért, mert semmi köze a karácsonyhoz. A karácsony nem nőknek van, vagy férfiaknak, a karácsony az embernek van. A karácsony az emberé, aki ilyenkor nem azt nézi, ami elválasztja másoktól, hanem azt, ami összeköti.

A liberálisok, köztük az LMBTQ-követők nem azt keresik, ami összeköt, hanem azt, ami szétválaszt. Nem azt keresik, hogy miként lehet hidat létesíteni saját felfogásuk és az emberek többségének véleménye között, hanem a saját felfogásukat akarják a többségre erőltetni.

Nekik nem elég, hogy felfogásuk párhuzamosan, sőt akadálytalanul létezhet a többség véleménye mellett. Ők azt akarják, hogy az egész olyan legyen, mint ők. A meleg és transzszexuális „karácsonyi vásár” ma már megjelent, de a hagyományos vásárok egyelőre nagyobbak. De mi lesz holnap? Lehet, hogy betiltják a hagyományos vásárokat?

El akarják lopni tőlünk a karácsonyt, sőt szét akarják zúzni. A családi karácsonyok nemzedékeken át élnek, összetartják a családokat. A szenteste elcsendesülő városok, a karácsonyi együttlétek egész társadalmak hitét és élni akarását erősíthetik. Ha szétzúzzuk az emlékeket, a hagyományokat, egyedül maradunk azokkal szemben, akik uralkodni akarnak mindannyiunkon.

A karácsony a családé. Az LMBTQ-közösségek éppen a családot verik szét. A családot, amelynek alapja nagyon nyilvánvaló biológiai okok miatt egy férfi és egy nő. Ők képesek életet adni a következő nemzedéknek, ők képesek továbbadni a családok hagyományait és értékeit.

Az elmúlt harminc évben annyi mindent elloptak tőlünk, hogy megszámolni se nagyon tudjuk. Nem akarják, hogy emlékezzünk a múltra. Nem akarják, hogy higgyünk értékeinkben, hagyományainkban. Nem akarják, hogy azok maradjunk, akik vagyunk.

Mi legyen a válaszunk? Nos, döntsenek Önök! De elárulom Önöknek, hogy vasárnap este meggyújtottuk otthon az első adventi gyertyát.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató