2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Kijev 5 millió ukrán menekülttel riogatja az EU-t

Ukrajna védelmi minisztere úgy döntött, hogy felveti az Európai Unió egyik legnagyobb aggályának, a nagyarányú migrációnak a veszélyét, miközben az Egyesült Államok azt állítja, hogy Oroszország inváziót tervez országa ellen.

Alekszej Reznyikov, aki novemberben vette át a kijevi védelmi tárca vezetését, arra figyelmeztet, hogy egy teljes körű háború esetén, akár ötmillió ukrán férfi és nő is az EU-ba menekülhet. Vélhetően hasonló számú ember már 2014 óta távozott Ukrajnából, mintegy kétmillióan Oroszországba, a többiek pedig más európai országokba.

A NATO-párti Észak-atlanti Tanács lobbicsoportjának írt levelében Reznyikov úgy fogalmazott, hogy “valódi bizonytalanság” van azzal kapcsolatban, hogy Brüsszel megértette-e, hogy milyen hatással lenne az egész kontinensre a sokat hangoztatott nagyszabású orosz katonai betörés Ukrajnába.

Reznyikov levelét annak szánta, hogy elmagyarázza az EU vezetőinek, milyen “katasztrofális következményei” lehetnek egy esetleges konfliktusnak, amelyet Oroszország többször is kijelentett, hogy nem áll szándékában kirobbantani.

Az “orosz invázió” elől menekülő három-ötmillió ukrán hirtelen megjelenése csak egy lenne az európai társadalmak előtt álló számos fontos aggály közül.

A válság veszélyeztetné Európa élelmezésbiztonságát is, mivel a harcok miatt leállna a gabona és más alapvető termékek behozatala Oroszországból és Ukrajnából – mutatott rá Reznyikov.
A miniszter szerint az “orosz invázió a szabályokon alapuló nemzetközi rend végleges végét jelentené”, és megnyitná az utat “a globális bizonytalanság új korszaka” előtt, amely alááshatja az évtizedek óta tartó békét Európában.

Oroszország úgy véli, hogy az úgynevezett “szabályokon alapuló nemzetközi rend” egy olyan fogalom, amelyet az Egyesült Államok azért talált ki, hogy mentegesse a nemzetközi jog megsértését. Például a szíriai és iraki illegális megszállások során.

Forrás: Oroszhirek.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató