2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Zelenszkij: Ukrajna képes visszaverni bármilyen orosz támadást

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy Ukrajna fegyveres erői képesek visszaverni bármilyen orosz támadást – írja a Reuters hírügynökség.

Az ukrán államfő ezt hétfőn mondta, amikor az ország az amerikai páncélozott járművek és járőrhajók bemutatójával ünnepelte a hadsereg napját.

Joe Biden amerikai elnök “rendíthetetlen támogatásáról” biztosította Ukrajnát a Moszkvával való szembenállásban, és kedden tárgyalásokat folytat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy megpróbálja enyhíteni a válságot.

Ukrajna azzal vádolta meg Oroszországot, hogy több tízezer katonát vonultat fel a határ közelében egy esetleges nagyszabású katonai offenzíva előkészítéseként, ami nyílt háborút helyezett kilátásba a két ország között.

“Az ukrán fegyveres erők katonái továbbra is teljesítik legfontosabb küldetésüket – hogy megvédjék az állam szabadságát és szuverenitását az orosz agresszorral szemben” – mondta Zelenszkij.

“Az ukrán hadsereg … bízik erejében és képes meghiúsítani az ellenség bármilyen hódító tervét”

– mondta az ukrán elnök.

Oroszország hamisnak és uszítónak minősítette az Ukrajna elleni újabb támadásról szóló beszédet és felszólította a Nyugatot, hogy ne lépje át a “vörös vonalakat”, és állítsa le a NATO-szövetség keleti terjeszkedését.

Zelenszkij el fog látogatni az ország keleti részén fekvő Harkovba, az ukrán fegyvergyártás központjába, hogy megünnepelje a város gyáraiban készült harckocsik, páncélozott személyszállító járművek és páncélozott járművek átadását.

Ellátogat a donyecki régióba is, ahol az ukrán hadsereg az oroszbarát felkelők ellen harcol a parázsló konfliktusban, amelyben Kijev szerint 2014 óta 14 000 ember vesztette életét.

Ukrajna több városában megünneplik a független hadsereg létrehozásának 30. évfordulóját.

Kijevben, Lvivben (Lembergben) és a déli kikötővárosban, Ogyesszában amerikai gyártmányú Humvee páncélozott járműveket állítanak ki. Ogyesszában ünnepélyes keretek között átadják az amerikai parti őrség két, nemrégiben leszállított járőrhajóját is, amelyek az ukrán haditengerészet megerősítésére kaptak Washingtontól.

Forrás: Oroszhirek.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató