2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A migránsok jogaiért aggódik az Európa Tanács biztosa

Biztonságos és legális útvonalak kialakításának, valamint az emberi jogok védelmének kell az Egyesült Királyság és a Franciaország közötti migrációs együttműködés középpontjában állnia– jelentette ki az Európa Tanács emberi jogi biztosa a két érintett ország belügyminiszterének írt levelében szerdán. Dunja Mijatovic Priti Patel brit és Gérald Darmanin francia belügyminiszternek címzett, és szerdán nyilvánosságra hozott levelében hangsúlyozta:

az országoknak gondoskodniuk kell arról, hogy a menekültek, a menedékkérők és a migránsok emberi jogai álljanak minden migrációs intézkedés középpontjában.

Emlékeztetett arra, hogy november 24-én legkevesebb 27 migráns, köztük hét nő és három gyerek fulladt a tengerbe, miközben gumicsónakokkal próbáltak átkelni a Doveri-szoroson Franciaországból Angliába. Felhívta a figyelmet arra, hogy a sürgősséggel meghozott intézkedések főként a migráció visszaszorítására összpontosítottak, míg a biztonságos és legális útvonalak hiányának és a helyzet egyéb emberi jogi vonatkozásainak alapvető kérdései nagyrészt figyelmen kívül maradtak.

Mijatovic megjegyezte: jelenleg nincs olyan jogi keret, amely lehetővé tenné a Franciaországban tartózkodó migránsok számára, hogy menedéket kérjenek az Egyesült Királyságtól, ami – véleménye szerint – lehetővé tenné számukra a veszélyes és illegális tengeri átkelések elkerülését. Az emberi jogi biztos kiemelte azonban, hogy a brit és a francia intézkedések csak tovább súlyosbítják a migránsok helyzetét, ugyanis a legveszélyesebb átkelési útvonalak felé irányítják az embereket. Mijatovic levelében hangsúlyozta, hogy a kormányoknak biztosítaniuk kell az élet és az emberi jogok védelmét, szavatolniuk kell a menedékjog érvényesülését és a menedék iránti kérelmek tisztességes feldolgozását a határokon szabálytalanul áthaladók esetében is.

Emellett a tengeri mentés hatékony koordinációjára, a visszatérők számára hatékony jogorvoslatra, és a migrációs státusztól függetlenül mindenki számára humánus és méltóságteljes elbánás biztosítására van szükség

–hangoztatta.

A biztos végezetül felszólította mindkét országot, hogy a nemzetközi normáknak megfelelően kezelje a kialakult helyzetet, és tartózkodjék az intézkedések szerinte indokolatlan átpolitizálásától a további tragédiák megelőzése érdekében.

Mutassanak jó példát Európában arra vonatkozóan, hogy a kérdést miként lehet hatékonyan és humánusan kezelni

–tette hozzá az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

Az észak-franciaországi kikötőváros, Calais több mint harminc éve a kontinensről Nagy-Britanniába átjutni vágyó illegális migránsok gyűjtőhelye. 2018 óta a november 24-i volt a legtöbb halálos áldozattal járó átkelési kísérlet. Hivatalos francia adatok szerint az elmúlt három hónapban megduplázódott az átkelési kísérletek száma. Az év eleje óta 31 500 illegális migráns próbált meg átjutni a francia oldalról Nagy-Britanniába, közülük 7800-at felvett hajójára a francia parti őrség.

Forrás: PS

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató