2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A hidegre fordult időjárás miatt minden eddiginél több áramot fogyasztott Magyarország

Az európai energiakáosz közepette a Paks II. Atomerőmű megépítését ellenző hazai politikusok még mindig nap- és szélerőművekkel akarják megoldani az ország villamosenergia-ellátását, azt állítva, hogy ez Paks II nélkül is lehetséges. A valóság erre ismét vaskosan rácáfolt, miután a hidegre fordult időjárás miatt 2021. december 7-én 16 óra 45 perc körül minden eddiginél több áramot fogyasztott Magyarország. Bruttó 7210 MW-ot, és csak az importnak volt köszönhető, hogy az országban mindenhol volt áram.

Ebben az időszakban szinte az összes határkeresztező vezetéken befelé jött az áram, azaz öt szomszédos országból érkezett az import! Az új csúcs idején az import mértéke 2810 MW volt. Itt érdemes megjegyezni, hogy a Paks II. Atomerőmű beépített kapacitása csak 2400 MW lesz, tehát a két új paksi blokk által termelt áramra már most is égető szükség lenne! Gondoljunk bele, mi történne, ha az immár folyamatosan fennálló kapacitáshiányos helyzetben bármilyen műszaki, gazdasági vagy politikai okból kifolyólag nem állna rendelkezésre megfelelő mennyiségű import? A válasz fenyegető: felkészülhetnénk az áramkorlátozásokra!

Az alábbi ábra azt mutatja, hogy az új csúcs idején nagyon jelentős importra szorult az ország, miközben például a Paksi Atomerőmű 1528 MW kapacitást képviselt a közel 2000 MW-ból a 2. blokk tervezett karbantartása miatt.

Ezzel szemben a nap- és szélerőművek alig termeltek. Az adott időszakban a szélerőművek 125 MW teljesítményt adtak a beépített, közel 323 MW-ból. Az ipari méretű naperőművek pedig 0, azaz nulla MW-ot a csaknem 1783 MW-ból (aktuális adat). A háztartási méretű napelemek szintén nem állhattak rendelkezésre, abban az időszakban, amikor egyébként is megugrik a fogyasztás. Nyilvánvaló, hogy a nap- és/vagy szélerőművekkel nem lehet biztosítani Magyarország áramellátását. Szerencsére ebben az időszakban rendelkezésre álltak a Paksi Atomerőmű mellett a hazai gázerőművek is, amelyek teljesítménye 1877 MW volt. Ugyanis minél több nap- és szélerőmű van a rendszerben, annál több gázerőműre van szükség, hiszen ezekkel lehet kiegyensúlyozni a napos és szeles kapacitások napszak, évszak és időjárás miatt bekövetkező folyamatos termelésingadozását.  

Az új történelmi rendszerterhelési csúcs által megdőlt az eddigi, 2021. február 11-én mért 7119 MW-os érték.

A fentiek tükrében nem kérdés, hogy a hazai ellátásbiztonság érdekében olyan egészséges energiamixre van szüksége az országnak, amelynek köszönhetően télen-nyáron, éjjel-nappal biztosítani lehet a hazai háztartások, valamint az ipar számára az olcsó és klímabarát villamos energiát úgy, hogy eközben az importfüggőség is csökkenjen. Ehhez nélkülözhetetlen a Paks II. Atomerőmű mihamarabbi, legbiztonságosabb módon történő megépítése és a rendszerbe állított jelentős naperőművi kapacitás mellett más típusú erőművek rendszerbe állítása is létfontosságú! Az új rendszerterhelési csúcs pedig bármikor újra megdőlhet.

Forrás: Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató