2022. január 27. - Angelika
EUR : 359.65
USD : 318.64
Időjárás ikon

Amerikai sajtószabadság: Joe Biden befolyásolni próbálja a nagy szerkesztőségeket

A Biden-adminisztráció előszeretettel aggódik más országok sajtószabadságáért, de a hazai média függetlenségének még a látszatára sem ad.

Joe Biden amerikai elnök által megbízott hivatalnokok titkos találkozókat szerveztek a nagy médiavállalatok szerkesztőségeivel annak érdekében, hogy pozitívabban tudósítsanak az Egyesült Államokat sújtó gazdasági válságról – derült ki két CNN-es sztárriporter, Brian Stelter és Oliver Darcy közös hírleveléből.

A napvilágot látott információk alapján a Fehér Ház közvetlen irányítása alatt álló Nemzeti Gazdasági Tanács (NEC) két igazgatóhelyettese, David Kamin és Bharat Ramamurti sorra járták a nagyobb orgánumok szerkesztőségeit az elmúlt hetekben, hogy „átformálják gazdasági tudósításaikat”. A hivatalnokok állítólag arra kérték a média befolyásos szereplőit, hogy – lehetőség szerint – a jövőben pozitívabb stílusban tudósítsanak a gazdasági válságról, mert a helyzet korántsem olyan súlyos, mint ahogy az első ránézésre látszik. Elsősorban azzal érveltek emellett, hogy Amerika gazdasága jelentősen jobb állapotban van, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában, amikor Donald Trump volt az Egyesült Államok elnöke.

Egy neve elhallgatását kérő forrásra hivatkozva azt írja a CNN, hogy a tárgyalások alapvetően eredményesek voltak, melyek során műsorvezetők, riporterek, producerek és főszerkesztők beszélgettek kormányzati szereplőkkel.

Joe Biden népszerűsége az elmúlt hónapokban egyébként történelmi mélypontra zuhant, ami elsősorban az Egyesült Államokat sújtó gazdasági válságnak köszönhető. Nem véletlen tehát, hogy a Fehér Ház különmegbízottjai ebben a témában várnak pozitívabb médiareprezentációt a sajtótól.

Politikai elemzők szerint, ha a válság okozta negatív hatásokat (ellátási láncok akadozása, magas infláció, energiaválság) nem sikerül valamelyest mérsékelni a jövő évben esedékes félidős választásokig, akkor a republikánusok a szövetségi törvényhozás mindkét házában többségbe kerülhet, mellyel hatalmat kapnak az elnök munkájának akadályozásához ciklusa második felében.

Forrás: Ripost

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató