2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Ítélet: ki lehet adni Julian Assange-et az USA-nak

A férfit azzal vádolják, hogy titkos katonai dokumentumokat lopott el és tett közzé az iraki és afganisztáni háborúval kapcsolatban.

Elkaszálta pénteken egy londoni bíróság Julian Assange, a Wikileaks alapítója kiadatási tilalmát – írja a Süddeutsche Zeitung. Az első fokon eljáró bíróság így lehetővé tette, hogy a kémkedéssel vádolt Assange-et kiadják az Egyesült Államoknak, ahol akár 175 év fegyházbüntetés is várhat rá.

Egy brit bíróság az év elején már megtiltotta, hogy Assange-et kiadják az USA-nak a Wikileaks-alapító lelki és egészségi állapotára, valamint az Egyesült Államokban várható fogvatartási körülményekre való tekintettel. A fellebbviteli bíróság most ezt a döntést kaszálta el, de Assange védői ezt az ítéletet várhatóan meg fogják támadni.

Előzmények

Az ausztráliai születésű Assange-et azzal vádolják, hogy Chelsea Manninggel együtt titkos amerikai katonai dokumentumokat loptak el és tettek közzé az USA hadseregének iraki és afganisztáni bevetéseivel kapcsolatban. Az Egyesült Államok szerint Julian Assange ezzel emberi életeket sodort veszélybe, támogatói szerint viszont háborús bűnökre hívta fel a figyelmet.

Assange védői azt állítják, hogy a CIA merényletet tervezett védencük ellen, amíg ő Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodott. Azt remélik, hogy az ilyen jellegű leleplezések segítik meggátolni a férfi kiadatását. Hozzátartozói szerint Julian Assange egészségi állapota folyamatosan romlik.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató