2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Bevadultak a lengyelek, mindent meg fognak vétózni, ha nem kapnak uniós pénzt

Lengyelország fel fogja függeszteni befizetéseit az Európai Unió központi költségvetésébe, és megvétózza a közös európai politika jelentős döntéseit, ha Brüsszel visszatartja a Varsónak járó pénzeket, és folytatja a jogállamisági harcot - mondta Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter a Financial Timesnak adott interjújában. 


A politikus szerint az Európa Tanács törvénytelenül jár el, ha használja azokat az új lehetőségeket, amelyekkel egyébként élhet, hogy visszatartsa a lengyeleknek járó támogatásokat a jogállamisági aggályok miatt. A bizottság korábban már elhalasztotta a helyreállítási alapból Varsónak kifizetendő 36 milliárd euró folyósítását, de az Európai Parlament ahhoz ragaszkodik, hogy indítsák meg a jogállamisági eljárást, ami még több szankcióra ad lehetőséget.   

A Varsó és Brüsszel közötti ellentétek a lengyel igazságügyi rendszer átalakítása miatt váltak kimondottan feszültté. Ezek a változtatások a bizottság álláspontja szerint veszélyeztetik a bírói függetlenséget. 

Lengyelországnak vétóval kell válaszolnia az Európai Unió zsarolására minden olyan ügyben, amely egyhangú döntést igényel. Módosítanunk kell azokat a kötelezettségvállalásainkat is, amelyek az Európai Unió klíma- és energiapolitikájával kapcsolatosak, és az energiaárak jelentős emelkedéséhez vezetnek 

- mondta el Zbigneb Ziobro.   
  
Hozzátette:

Ha ez a vita tovább eszkalálódik, azt indítványozom, hogy Lengyelország függessze fel az Európai Unió felé kötelező pénzügyi hozzájárulásait. Ez abszolút igazolható lépés, miután a közösség törvénytelenül nem enged hozzájutni minket a közös költségvetésből dedikált forrásokhoz, amelyekhez mi is hozzájárulunk. 


A politikus szerint az Európai Bizottság teljesíthetetlen követeléseket fogalmaz meg, valódi célja ugyanis nem a jogállamiság fenntartása, hanem a lengyel kormány megbuktatása. 

Azt az üzenetet küldi a lengyeleknek, hogy ha ezt a kormányt támogatják, akkor nem fognak pénzt kapni. Ez egy politikai diktátum, amit zsarolással akarnak kikényszeríteni, és kísérlet arra, hogy aláássák több millió lengyel választópolgár demokratikus döntését.


A kemény kijelentések azelőtt hangzottak el, hogy december 13 és 16 között az Európai Parlament plenáris ülést tart, ahol többek között a lengyel ügy is szóba kerül majd.   

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató