2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Tóth Bertalan: A Fidesz munkaalapú társadalmának akár azt a nevet is adhatták volna, hogy magyar rabszolgasors

A lepukkant MSZP társelnökének adventi üzenete: Orbán.

„Advent van, a várakozás időszakát éljük – és ez nem csak a karácsony előtti készülődésre igaz. A magyar emberek többsége érzi, hogy ami eddig volt, az nem folytatódhat tovább. Óriási változások előtt áll az egész ország – ezt tudjuk mindannyian –, de hogy mik lesznek ezek, arról még csak kevesen mernek beszélni. Az MSZP társelnökeként úgy gondolom, itt az ideje, hogy fényt vigyünk a remények és találgatások várakozó időszakába. Mert közös jövőnkből csak úgy lehet a demokrácia ünnepe, ha mindenki számára világossá tesszük, hogy hol tartunk most, és hová akarunk eljutni. Dolgozzatok, de ezért nem jár automatikusan a megélhetés biztonsága – lényegében ez a Fidesz-kormány által meghirdetett »munkaalapú társadalom« jelentése. Könnyen meggyőződhet erről bárki, hisz látjuk: az üzletekben brutális drágaság tombol, a pénzünknek egyre kevesebb az értéke, a családok jelentős része pedig egyik hónapról a másikra él. Olyan emberek nélkülöznek, akik minden nap bemennek a munkahelyükre dolgozni, de ha valami váratlan kiadás adódik – mondjuk végleg elromlik a hűtőszekrény vagy a mosógép –, akkor nem tudnak újat venni, mert nincs megtakarításuk. Ide jutottunk csaknem 12 év fideszes kormányzás után: Magyarországon egyre többen csúsznak bele a dolgozói szegénységbe.

A magyar fizetés a negyedik legalacsonyabb az Európai Unióban az Eurostat 2020-as adatai alapján. Tavaly hiába nőttek átlagosan 9 százalékkal a bérek, a forint gyengülése az egész emelést elvitte, sőt: a végén még kevesebbet is ért a fizetésünk az üzletekben. Adóztatásban viszont élen jár a Fidesz-kormány: Európában a harmadik legnagyobb, 43,6 százalékos adóékkel sarcolják meg a magyar béreket. Ennél többet már csak Belgiumban (44,1 százalék) és Németországban (45 százalék) vonnak el a fizetésekből – de ne feledjük: az ottani és a magyar kereseteket össze sem lehet hasonlítani. A magyar órabér Európában a harmadik legalacsonyabb, hozzánk képest már csak Romániában és Bulgáriában keresnek rosszabbul a dolgozók. Erre mondják Orbánék, hogy egész Európa minket irigyel…

Ráadásul a Fidesz még kérkedik is saját embertelenségével, amikor a szociális rendszer szétverését, százezrek árokba rúgását azzal magyarázza, hogy ők »segély helyett munkát« adnak. A kormány folyton a foglalkoztatottsági adatokra mutogat, pedig ezek a számok semmit sem árulnak el arról, hogy mi a helyzet a megélhetéssel. Ezen az alapon a rabszolgatartó társadalmakat is haladó színben tüntethetnék fel, hisz azokban aztán tényleg sokat lehetett dolgozni – és látva a munka törvénykönyvéből fabrikált rabszolgatörvényt, talán nem is járunk annyira messze a Fidesz által kívánatosnak tartott berendezkedéstől… A Fidesz munkaalapú társadalmának akár azt a nevet is adhatták volna, hogy magyar rabszolgasors.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató