2022. szeptember 26. - Jusztina
EUR : 406.29
USD : 416.58
Időjárás ikon15°12°

Visszaállítanák a kötelező sorkatonai szolgálatot Szerbiában

A védelmi minisztérium a kötelező sorkatonai szolgálat több lehetséges modelljét is előkészítette, amelyeket Nebojša Stefanović védelmi miniszter várhatóan a hétvégén mutat be Aleksandar Vučić elnöknek – írja a vajdasági Szabad Magyar Szó. Szerbiában 2010-ben szüntették meg a kötelező sorkatonai szolgálatot.Amennyiben az új javaslatokat elfogadják, a kormánynak a végleges tervet 2022 tavaszán kell elfogadnia. A sorozást követően az első katonák jövő év júniusában költözhetnek be a laktanyákba.

A lap szerint a védelmi minisztérium elismerte, hogy a sorkatonai szolgálat bevezetésének megvitatása a jövő év egyik fontos kérdése lesz, ezért párbeszédet folytatnak majd a fiatalokkal, hogy az ő nézeteikkel összhangban alkossák meg a sorkatonai szolgálat végső formáját.

Az egyik lehetséges modell szerint a szolgálat hat hónapig tartana, egy szolgálati időszak alatt pedig legalább háromezer újonc tartózkodna a laktanyákban. A részvétel lelkiismereti okokból való megtagadásának lehetőségét is fenntartja a minisztérium, azzal a feltétellel, hogy az érintetteknek ebben az esetben kétszer ilyen hosszú, azaz egy éves fegyver nélküli szolgálatot kellene teljesíteniük a szerb hadsereg valamelyik intézményében.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató