2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Hillary Clinton: Vége a demokráciának, ha Trump ismét elnök lenne

Hillary Clinton, a 2016-os elnökválasztáson vereséget szenvedett demokrata párti elnökjelölt szerint az amerikai demokrácia végét jelentené, ha Donald Trump korábbi republikánus elnök újra indulna az elnökségért és megválasztanák őt 2024-ben, különösen, ha a Republikánus Párt többségbe kerülne a képviselőházban és a szenátusban is.

A 2016-os demokrata párti elnökjelölt, korábbi külügyminiszter, New York-i szenátor és First Lady az NBC amerikai televíziós csatorna Sunday TODAY című adásában azt fejtegette: nagyobb összegben fogadna arra, hogy Donald Trump elindul a 2024-es elnökválasztáson. Clinton hozzátette: még mindig „rettenetesen” érzi magát, amiért nem tudta legyőzni ellenfelét 2016-ban.

A vereséget szenvedett volt elnökjelölt azt állította, hogy Trump esetleges indulásával „Amerika veszélybe kerül”.

Mint fogalmazott: „megadjuk magunkat az össze hazugságnak és álinformációnak és szervezett erőfeszítésnek, amely aláássa jogállamiságunkat és intézményeinket, vagy szembeszállunk vele?”.

A The Wall Street Journal című amerikai konzervatív lap felmérése szerint Donald Trump és Joe Biden hivatalban lévő amerikai elnök jelenleg fej-fej mellett áll a Fehér Ház Ovális Irodájáért folytatott küzdelemben. Bár a jelenlegi elnök 46-45 százalék arányban vezet elődjével szemben, de az egy százalékpontos előny a közvélemény-kutatási adatok 2,5 százalékos hibahatárán belül van. Ráadásul a felmérés szerint

több válaszadó találta rokonszenvesebbnek Trump politikai intézkedéseit és nézeteit (48 százalék), mint Biden elnök politikai lépéseit (46 százalék).

Hillary Clinton az interjúban bírálta James Comey korábbi FBI-igazgatót is, mivel szerinte, ha „nem állt volna elő azzal a szenzációhajhász hírrel tíz nappal a választások előtt, én győztem volna”. A korábbi demokrata párti elnökjelölt ezzel arra utalt, hogy James Comey 2016. október 28-án levélben tájékoztatta az amerikai kongresszust, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) újraindította azt a korábbi vizsgálatot, amely Clintonnak a magán laptopján tárolt hivatali email-üzeneteit vizsgálta. Jóllehet az FBI-igazgató pár nappal később, november 6-án újabb levelet küldött a kongresszusnak, és ebben bejelentette, hogy a végleg lezárt nyomozás nem tárt fel szabálytalanságot az ügyben, többen úgy vélték, hogy az első igazgatói levél hozzájárult Hillary Clinton elnökválasztási vereségéhez. Donald Trump egyébként még nem jelentette be, hogy indulna a következő elnökválasztáson.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató