2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Karikó Katalin az „Év hősei” között került a Times címlapjára

Elon Muskot, a Tesla Motors vállalat alapító-vezérigazgatóját választotta 2021-ben az év emberének, az mRNS-alapú koronavírus elleni vakcinák megalkotóit, Kizzmekia Corbettet, Barney Grahamt, Karikó Katalint és Drew Weissmant az év hőseinek választotta az amerikai Time magazin.


Kizzmekia Corbett és Barney Graham amerikai virológus-immunológusok, Karikó Katalin biokémikus és Drew Weissman amerikai orvos-tudós egyedülálló fontosságú áttörést értek el, amely lehetővé tette a Covid-19 elleni vakcinák elkészítését. Bemutattak egy innovatív és nagyon hatékony, mRNS-alapú vakcinát, amely hatással lehet egészségünkre, jólétünkre jóval a világjárvány után is. Az általuk fejlesztett oltóanyagok új ösvényt jelentenek a járványból kivezető úton, és egy új megközelítést is a jövőbeni járványok legyőzéséhez. Az oltóanyaggyártók már tesztelik az mRNS-alapú vakcinákat az influenza ellen, amelyek jóval hatékonyabbak és biztonságosabbak lehetnek és könnyebb lesz előállítani őket – olvasható a magazin honlapján.

Karikó Katalin a magazinnak adott interjúban elmondta, hogy már 16 éves kora óta tudós szeretett volna lenni, és azt is, hogy már legalább harminc éve dolgozik az mRNS-kutatásokban. Állítása szerint elsődleges célja nem egy új vakcina kifejlesztése volt, hanem egy újfajta terápiát akart létrehozni. A magyar szakember ezenkívül arról is beszélt, hogy nagyon elérzékenyült egy idősek otthonából kapott levélen, melyben azt írták neki, hogy miután megkapták a vakcinákat, senki sem halt meg a kétszáz fős otthonban.

Forrás: PS

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató