2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Orbán Viktor: A brüsszeli zsarolás miatt semmilyen hátrányt nem szenvednek a magyar emberek

2015-ben, miközben Magyarország védte a határait, addig jó sok helyről hátba lőtték, most, hogy a helyzet megváltozott, így ideje elszámolást készíteni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök, Emmanuel Macron és a visegrádi négyek budapesti találkozója után. 

Alaposan és kimerítően a migárcióról tárgyaltunk, a jogállamiság kérdéséről, a Nyugat-Balkán kérdéséről, az energia, és a nukleáris energia kérdéséről - mondta Orbán Viktor. Nyíltan beszéltünk ezekről a kérdésekről - tette hozzá a magyar kormányfő. 

Macron arról beszélt, hogy 40 évvel ezelőtt támadta meg a Szovjetunió Lengyelországot.

Szándékunk, hogy előrehaladjunk a migráció ügyében

- tette hozzá, a francia elnök. Schengennek politikai kormányzásra és mélyreható reformra van szüksége. A külső határokat védeni kell, és a származási országba való kitoloncolást is számba kell venni azok esetében, akik nem tartózkodhatnak az unióban - mondta a francia elnök.

Középpontban az atomenergia

A jogállamiságról azt mondta, hogy a különböző álláspontokat feljegyezte. Macron elmondta, hogy a megfelelő és jó szándékú megállapodást kell találni a témákban, ahol lehet az előrelépést garantálni. A francia elnök köszönetet mondott mindenkinek. Macron szerint hatékonyabb energiapolitika kell, és az atomenergiát nem átmeneti energiaforrásként használjuk fel. Az ETS-rendszert nem lehet kiterjeszteni a háztartásokra - tette hozzá. Egy nyugat-balkáni csúcs lesz a következő hónapokban - mondta az elnök. Vannak eltérő vélemények, de ezekről mélyreható módon beszélni kell.

Eduard Heger, Szlovákia kormányfője arról beszélt, hogy az unió a mi életterünk. A partnerségek megerősítése fontos a tagállamok között, mivel még mindig a világjárvány válsága van - tette hozzá. Heger közölte, a visegrádi négyeken belüli együttműködést folyamatosan fejlesztjük.

A klímaváltozás egy nagy kihívás, és az egész világot érinti, a szén-dioxid semlegesség egy olyan fontos dolog, amiből nem lehet engedni, de a polgároknak a biztonságára is tekintettel kell lenni.



Eduard Heger arról is beszélt, hogy messzemenően üdvözlendő a francia elnökség azon célkitűzése, hogy minél szélesebb együttműködés legyen.

Nehéz időszak előtt állunk, de ez komoly segítség lehet az unió számára, hogy az EU megerősítse a helyét a globális erőtérben. 

Orbán Viktor már 2015-ben kiállt a határok védelme mellett 

Andrej Babis arról beszélt, hogy továbbra is nagy barátja marad Franciaországnak. Bízik benne, hogy az új cseh kormányfő majd érteni fogja a V4 fontosságát. Az ügyvezető cseh kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor volt az első, aki 2015-ben kiállt a schengeni térség védelme mellett, míg most már mindenki kerítést épít. Szinte az összes ország elfogadta a migrációhoz való hozzáállásunkat - tette hozzá. Babis is kiállt az atomenergia fenntarthatósága mellett. 

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő arról beszélt, hogy Macron bemutatta a francia elnökség féléves programját. Lengyelország szeretne együttműködni Franciaországgal az energiaügyekben. Sajnos most nagyon magasak az energiaárak, és az EB-vel szemben egyértelmű állásfoglalást várnak. Mi is nagyon aggódunk az ETS-rendszerrel kapcsolatban, és nem lenne helyes, ha kereskedelmi bankok is részt tudnának venni ennek a kereskedésében - tette hozzá.

Más országok is függenek az ETS-rendszertől és nem akarják, hogy spekulálni lehessen vele. 

Lengyelország védi az EU és a NATO keleti határait - mondta Mateusz Morawiecki. A lengyel kormányfő szerint meg kell előzni az embercsempészetet. Szó volt még a jogállamiság kérdéséről is. Mi alapvető szabály szerint működünk, ami az egyik tagállamban megengedett, annak a másikban is életben kell lennie - mondta a lengyel kormányfő. Az egyenlőség azt jelenti, hogy egyenlő módon kezelik a különféle szabályokat, és ebbe beletartozik az igazságszolgáltatás is - mondta a lengyel kormányfő. Van egy világjárvány utáni krízis, az energetikai krízissel, a migrációs krízissel, és biztonsági krízissel is szembesülünk  - mondta Morawiecki. 

Kevésbé függő Európa kell

Macron kérdésre azt mondta, hogy a V4-ek esetében egy létező csoportosulásról van szó. Európának az egységben van az ereje - tette hozzá.
Kevésbé függő Európára van szükség, és ehhez a V4-ekkel kötelességem tárgyalni.

Konvergenciautakat kell találni.

Minőségi vitákat szeretek folytatni a francia elnökkel, ráadásul a francia elnökök megítélése nagyon jó Magyarországon

- mondta Orbán Viktor. A magyar kormányfő közölte, hogy mindig is nagy volt a tisztelete a francia elnököknek. Semmilyen megjegyzést nem teszek a francia belpolitikára. Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy Magyarország nem tagja az eurózónának. Az ország gazdasági teljesítményét a piac méri meg, és nekünk ott kell helyt állni. A költségvetési hiányra figyelni kell - tette hozzá.

 

Egyelőre a repülőtér megvételét nem lehet a választások előtt végrehajtani, a választások után döntünk erről.


Politikai okokból nem kapjuk meg azt az összeget, ami az RFF-ből járna - mondta Orbán. A brüsszeli zsarolás miatt semmilyen hátrányt nem szenvednek a magyar emberek - tette hozzá.

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy 2015-ben, miközben Magyarország védte a határait, addig jó sok helyről hátba lőtték. Most, hogy a helyzet megváltozott, így ideje elszámolást készíteni - tette hozzá. Az nem fog menni, hogy egyes országoknak komoly erőket kell mozgósítani, hogy megvédjék magukat, ideje lenne, hogy tisztességesen elszámoljunk - mondta a magyar kormányfő. Legalább az eddigi költségeinknek a felét meg akarjuk kapni az eddigi védekezésünkért - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Forrás: Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató