2022. január 23. - Rajmund, Zelma
EUR : 357.02
USD : 314.86
Időjárás ikon-2°

Szijjártó Péter: Az afrikaiak maradjanak Afrikában

Az EU külügyminiszterei tanácskoznak hétfőn Brüsszelben. A megbeszélések egyik szünetében tartott sajtótájékoztatót Szijjártó Péter.

Szijjártó az afrikai migránsveszélyre hívta fel a figyelmet annak kapcsán, hogy az EU februárban csúcstalálkozót tart az afrikai országok vezetőivel.

Nem arra kell megállapodást kötni Afrikával, hogy az afrikaiak jöjjenek Európába, hanem arra, hogy az afrikaiak maradjanak Afrikában

– mondta Szijjártó, aki hozzátette, hogy konkrétan az előkészítés utolsó fázisában lévő post-Cotonoui Megállapodásra gondol. Ez egy húszéves stratégiai szerződés, amelyet az EU az afrikai, karibi és csendes-óceáni államokkal (az AKCS-államokkal) fennálló kapcsolatait szabályozza, és ezzel kívánják felváltani a 2000-ben megkötött előző szerződést.Ugyanakkor ez a szerződés nagyon fontos kitételeket tartalmaz az illegális migráció kezelésére. Leírják például, hogy az aláírók minden további formaság nélkül elfogadják bármely, az Európai Unió valamely tagállama területén illegálisan tartózkodó állampolgárának hazatérését és visszafogadását. A magyar külügyminiszter inkább úgy véli, hogy biztonsági, gazdasági, egészségügyi fejlesztéseken keresztül vezet az út ahhoz, hogy az afrikaiak otthon maradjanak.

A megújított Cotonoui Megállapodás fejezetcímei között a következők olvashatók:
 
a gazdasági növekedés és a beruházások,
az éghajlatváltozás,
a szegénység felszámolása
a béke és a biztonság,
a migráció és a mobilitás.

Szijjártó szerint Magyarország már bizonyította az elkötelezettségét például a biztonság megerősítésére terén. Ezt azzal indokolta, hogy a magyar katonák részt vesznek egy francia vezetésű EU-misszióban Maliban, jelenleg húsz, később akár nyolcvan katonával. Az úgynevezett Takuba-misszió tehát éppen egy uniós kezdeményezés, amelynek célja a Száhel-övezet biztonságának megerősítésére.

Szijjártó beszélt még az energiaválságról, és azt mondta,

Európának nem lehet átideologizálni az energiakérdést, nem szabad gázellenes és antinukleáris hangulatot szítani, mert nyilatkozatokkal nem lehet fűteni.
 
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató