2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A Molnár Áron nevű szarházi az Arany-medál díj átadóján ment neki Gubás Gabinak

Molnár Áron minden díjazottnak gratulált, kivéve Gubás Gabinak, mert a színésznő – elmondása szerint – „elvállalta az Elkúrtuk című propagandafilm” egyik főszerepet.

Az alábbiakban közöljük ennek a senkinek a beszédét:

„Ezt a díjat Navarrai Mészáros Márton alapította 2008-ban, 13 évvel ezelőtt. Kamaszként. Kedves Márton, biztos te is sokszor kaphattad meg akkor, hogy ez milyen naív elgondolás.. naív. Ezt én is baromi sokszor kapom meg. De én téged optimistának tartalak. És a naív és az optimista között a különbség, hogy még a naív tapasztalat nélkül hisz, addig az optimista a tapasztalt csalódások ellenére megy előre. Egy Nobel-díjas író így fogalmaz: »a pesszimista embereknek gyakran van igaza, de az optimisták változtatják meg a világot.« Márton mindig óvja ezt a díjat a politikától. Szerintem a pártpolitikától kell óvni ezt a díjat. És a kultúránkat. Mert a politika egy ókori görög eredetű szó.

A politizálás jelentése, a közügyekkel való foglalkozás volt.


Egy művésznek kötelessége a közügyekkel foglalkozni, mert a reflektorfényben, ami ránk irányul nem fürödni kell, hanem használni. Megmutatni, hogy vannak olyan települések ma Magyarországon, ahol vagy az apa megy el dolgozni, vagy a gyerek suliba, mert a »háztartásban« csak egy cipőjük van. Meg kell mutatni, hogy az egészségügyben az egészségügyi szakdolgozók a legbrutálisabban vannak kimerítve és kihasználva. Fel kell emelnünk a hangunkat az oktatás katasztrófális állapota miatt, mert ma Magyarországon irodalomtanárok tanítanak fizikát a tanárhiány miatt és 30 év munkaviszony után 155.000 forintot keres egy tanár.

És igenis ki kell állnunk a felsőoktatás autonómiájáért, amit a regnáló hatalom erővel szétvert és elfoglalta azt az intézményt, ahonnan sokan jöttünk Arany medál díjazottak. Az SZFE, vagyis a Színház- és Filmművészeti Egyetem elfoglalása a szakmánk pártpolitikai platformra citálása volt. Soha nem fogom elfelejteni ezt. És soha nem fogom csöndben tűri. Mert a csönd legitimizálja a félelemre és vakhűségre épülő rendszert. Én pedig nem fogok egy ilyen rendszerben élni. Innen is kérek szépen mindenkit, aki hallja ezeket a szavakat, hogy 2022-ben menjen el szavazni és szavazatot számlálni” – szól Noár beszéde. 

Gratulálok majdnem minden díjazottnak. Gubás Gabinak nem, mert elvállalta az »Elkúrtuk« című propagandafilmben az egyik főszerepet.

Gabi a Blikknek ezt nyilatkozta: »Mindig is gondolkodtam rajta, mi hajt, de amióta gyerekeim vannak, tudom, hogy egyértelműen a két gyerekem. Igaz mindig lelkiismeret-furdalásom van, amikor otthon kell hagynom őket, de most tudom, hogy nem csak a tapsot viszem nekik haza a szívemben, hanem ezt a díjat is, aminek ők azért örülnek, mert egy boldog, kiegyensúlyozott anyuka tér haza hozzájuk.«

Az én kérdésem csak annyi, hogy vajon, amikor elolvasta Gabi a forgatókönyvet és odajutott, amikor Dobrev Klára azt mondja, hogy »járulékos veszteség, ha az ártatlanul arra járó emberek is veszélybe kerülnek, miután a rendőrök lecsapnak a tüntetőkre« akkor vajon elgondolkodott-e színészként, hogy ez igaz-e? Hogy ez valóban elhangzott-e? Rákérdezett-e? Utánajárt-e? Ahogy azt egy valódi színész tenné.. És vajon gondolsz-e Gabi, arra a bűntudatra, amikor rákérdeznek majd a gyerekeid, hogy ez tényleg így történt-e? Lesz egyáltalán egy szemernyi bűntudatod is, hogy hazudtál, hogy nem néztél utána? Félreértés ne essék, szerintem Gyurcsány Ferenc a legkártékonyabb személy a jelenlegi összefogásban, ezzel előzném meg a kommentszekcióban a pártpolitikai hovatartozásom besorolását. De itt, nálad Gabi, egy színészi felkészülés munkáját kérem számon. Az Arany Medál-díj közönségdíj ezért ezt nem tudom elvitatni tőled. Itt inkább a színészi munka hiányára szeretnék rámutatni” – tette fel a kérdést az ellenzéki aktivista. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató