2022. május 16. - Botond, Mózes
EUR : 384.08
USD : 369.02
Időjárás ikon25°15°

A Facebook elismerte, hogy „tényellenőrzései” igazából véleménynyilvánítások

Annak ellenére, hogy a Facebook a pontos információk garantálójaként tünteti fel magát, a bíróságon elismerte: az információk „tényellenőrzései” – amelyek gyakran a konzervatívokat célozzák – nem mások, mint véleménynyilvánítások.

Az eset a Facebook John Stossel újságíróval szembeni bírósági ügyéhez köthető, aki rágalmazás miatt perelte be a céget, mert az „tényellenőrzés” címkével látta el a szakértő klímaváltozásról szóló videóit.

A Facebook bírósági beadványában arra hivatkozik, hogy Stossel nem hivatkozott olyan tényekre, amelyek alátámasztják, hogy a magát most már Metának nevező Facebook rosszindulatból cselekedett volna.

Azt is írják, hogy a cikket illető címkék nem rágalmazóak, csupán véleményt nyilvánítanak.


A Meta azt állítja, hogy Stosselnek „a Climate Feedback különálló weboldalait a Metának kell tulajdonítania”, mivel a technológiai vállalat a cenzúrát külső, liberális médiaszervezetekből és nonprofit szervezetekből álló tényellenőrzőkre bízza.

A Facebook ezt a rendszert arra használja, hogy

elhatárolja magát a tények ellenőrzésének felelősségétől, azzal érvelve, hogy a döntéseket harmadik felek hozzák meg, nem pedig maga a vállalat.

A cég azonban továbbra is az ilyen döntések alapján cselekszik azáltal, hogy címkéket ragaszt a „tényellenőrzött” bejegyzésekhez, és elnyomja az elérést a platformon.

Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató