2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Orbán Balázs: Tegnap fogadta el az Országgyűlés az élelmiszer-pazarlás csökkentését célzó törvényt

Az új szabályozás célja, hogy az állam hatékonyan előmozdítsa az élelmiszer-hulladék csökkentését, illetve hogy a fogyasztható élelmiszerek újraelosztása révén segítse a szegénység elleni küzdelmet.

Miért fontos mindez?

Az élelmiszer-felesleg keletkezése és annak gazdasági-környezeti hatásai nemcsak nemzeti, de európai, sőt globális problémát is jelentenek. Az ENSZ egyik szakosított szervének egy korábbi számítása szerint világszinten 1,3 milliárd tonna előállított élelmiszer megy veszendőbe. S nem pusztán ez a szám mutat rá a probléma súlyosságára – bár már önmagában kifejezi azt, hogy az előállított élelmiszerek majdnem egyharmada kárba vész –, ugyanis egyes adatok szerint a mezőgazdasági termelésből származó üvegházhatású gáz kibocsátásának 8 százaléka is ide vezethető vissza.

Az élelmiszer-hulladékok kérdése az Európai Unióban is fenntarthatósági probléma: itt évente 87,6 millió tonna élelmiszer-veszteség keletkezik. Az EU-ban az élelmiszer-felesleg főleg a háztartásokban, a vendéglátásban és a kiskereskedelemben jelentkezik. Ezért a mostani törvény – összhangban az uniós szintű célkitűzésekkel – ennek a jelentős környezetterheléssel járó folyamatnak a mérséklésére törekszik az újrafelhasználáson és az újrahasznosításon keresztül.

A törvény az élelmiszer-kiskereskedők számára kötelezővé teszi a közeli lejárati idejű, várhatóan hulladékká váló élelmiszerek felajánlását a rászorulók részére.

A megvalósítás fontos eszközét jelenti:

 a vállalkozások által meghatározott élelmiszerhulladék-csökkentési terv,
 az élelmiszermentési felelős, valamint a felajánlott élelmiszerek elosztásának koordinálását ellátó Élelmiszermentő Központ.

Jelenleg a karitatív szervezetek nagyságrendileg 10-15 ezer tonna élelmiszert juttatnak el a rászorulókhoz. Az elosztóhálózat hatékonyabbá tételével azonban ez a mennyiség már rövid távon, kb. 3-5 éven belül kétszeresére-háromszorosára, azaz 20-30 ezer tonnára növelhető.

Környezeti értékeink védelme és a rászorulók támogatása nemcsak morális, de alkotmányos kötelességünk is. Ezt szolgálja a nemrég elfogadott törvény!

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató