2022. január 25. - Pál
EUR : 357.02
USD : 314.86
Időjárás ikon-7°

A románok 2029-ig be akarják vezetni az eurót

Románia 2029-re fogja kitűzni az euró bevezetésének új határidejét, miután a korábban megjelölt határidőket már elszalasztották – nyilatkozta Florin Georgescu, a Román Nemzeti Bank vezetőhelyettese szerdán.A román jegybank második embere a Mediafax hírügynökség szerint emlékeztetett, hogy eddig Románia az eurózónához való csatlakozás valamennyi lehetőségét elszalasztotta, így az euró bevezetésére vonatkozó következő jelentésben várhatóan 2029. szerepel majd legújabb határidőként.

Románia 2007. január 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz, azóta több határidő is létezett: az első hivatalos 2014 volt, ezt később kitolták 2019-re, majd 2024-re. Georgescu szerint ezt a legutóbbi határidőt sem tudja tartani Bukarest, mert jelenleg nem teljesíti a csatlakozási feltételeket.

Georgescu úgy vélte: 2015 és 2017 között lett volna lehetőség, hogy Románia kérje az európai árfolyam-mechanizmusba (ERM-II) való felvételét, akkor ugyanis teljesítette a csatlakozási feltételeket. Most azonban egyre inkább távolodik a cél – mondta, hozzátéve: a román államháztartási hiány tavaly GDP-arányosan elérte a 9,2 százalékot, az idei infláció pedig várhatóan 7 százalék lesz.  

Florin Georgescu emlékeztetett arra is, hogy a tizenegy volt kelet-európai szocialista ország közül öt már az eurózóna tagja, további kettő, Bulgária és Horvátország pedig tavaly lépett be az eurózóna előszobájába.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató