2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A Telex megmagyarázza, miért nem volt kint a magyar zászló, amikor Macron a magyar baloldallal tárgyalt

Szerintük az informális találkozó protokolláris szabálya nem követelte meg a magyar zászlót. Mindezt névtelen, magas beosztású korábbi diplomaták mondták nekik.

Mint ismert, francia elnök, Emmanuel Macron magyarországi látogatása során az ellenzéki pártok képviselőivel is találkozott. A képek tanúsága szerint a találkozón csak a francia és az uniós zászló volt látható, a magyar nem. 

Beszámoltunk arról is, hogy a politikusok a francia nagykövet rezidenciáján találkoztak, nem sokkal korábban Emmanuel Macron a szlovák miniszterelnökkel, Eduard Hegerrel találkozott szintén a rezidenciában.

Ezen találkozó helyszínén már három zászló volt, a szlovák, az uniós és a francia. 

Magas beosztású, névtelen diplomaták szerint ez normális

„Magyar zászló nincs a képen – erre csapott le a kormánypárti Mandiner, majd a Bors de a megállapítás ugyanígy bekerült kormányközeli KESMA-hoz tartozó megyei lapok közé is” – reagált cikkében a Telex, amely később kifejti:

„Kétségtelen, hogy a francia nagykövet Csaba utca rezidenciáján a szlovák kormányfő látogatásakor kint volt a szlovák zászló is. A különbség azonban könnyen megfejthető: Eduard Heger kormányfő, így Szlovákia képviseletében jelent meg a találkozón. A protokoll itt előírja mindkét fél zászlaját. Márki-Zayék azonban nem kormányzati képviselőként voltak jelen, így az informális találkozó protokolláris szabálya nem is követelte volna meg a magyar zászlót

– tette világossá a Telexnek egy korábban magas beosztásban dolgozó egykori diplomata.

A lap szerint ugyanezt a diplomáciai protokoll szerinti szabályt erősítette meg „más, nemzetközi diplomáciai forrás is”.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató