2022. január 24. - Timót
EUR : 357.02
USD : 314.86
Időjárás ikon-2°

Hadgyakorlat Röszkén – felkészült a honvédség a migránsok betöréseire

Egyre több a példa az erőszakos határátlépési kísérletre. Kövekkel, farönkökkel dobálták meg a rendőröket és autóikat.

A Röszke melletti határszakaszon a Magyar Honvédség és a rendőrség kijelölt állománya a határt illegálisan átlépő személyek, illetve csoportok felderítését és biztonságos elfogását, elszállítását gyakorolta december 14-én, kedden.

A mozzanatok végrehajtása során számos technikai eszközt is bevetettek

– olvasható a honvedelem.hu oldalon.

Egy több részből álló, rendkívül látványos gyakorlat zajlott hazánk déli határán. Bemutatták a technikai eszközöket, amelyeket rendszeresen használnak a határnál, továbbá különböző helyzeteket is szimuláltak, amelyek során a migránsok megpróbálhatnak átjutni a határzáron.
 
Most a legjellemzőbb bejutási kísérlet, amikor a migránsok létrákkal próbálkoznak, de a honvédség a rendőrséggel együtt felkészült az erőszakos határátlépési kísérletekre is. Az utóbbira, tehát az erőszakos határátlépési kísérletre is egyre több példa van, volt, hogy kövekkel, farönkökkel dobálták meg a rendőröket és autóikat.
 
Jelenleg mintegy 500-an teljesítenek szolgálatot és 200 technikai eszköz van beállítva, de helikopterek is segítik a határ védelmét.
 
A honvédség és a rendőrség kész és képes az ország biztonságát szolgálni – jelentette ki a honvédelmi miniszter szerdán Röszkén.
 
Benkő Tibor, a Határozott fellépés 2021 gyakorlaton azt mondta, az ország békéjéért, a magyar emberek biztonságáért a magyar kormány felel.

A politikus hangsúlyozta,

Európát körbevette a migrációs hullám, ez olyan veszélyeket rejt, amelyek, ha nem kezeljük megfelelően, tragédiát okozhatnak.

A gyakorlaton elhangzott, hogy az elmúlt időszakban jelentősen emelkedett a migrációs nyomás a déli határszakaszon: tavaly 29 836 határsértő ellen kellett intézkedni, idén eddig ez a szám már meghaladta a 62 ezret.
 
A létrás átjutási kísérlet a legelterjedtebb, de előfordul a kerítés megrongálása, alagutak ásása – ezekből idén 18-at fedeztek föl -, valamint a vízi átkelés is a Tiszán és a Maroson. Az időnként agresszíven fellépő csoportok farönkkel, kővel, mezőgazdasági terménnyel dobálják meg a katonákat.

A migránsok a határon gyakran szervezett csoportok juttatják át, melyek összehangolják tevékenységüket. Folyamatosan tesztelik a határ védelmét, a csoportok különböző helyszíneken egyszerre kísérlik meg a határ illegális átlépését, így megosztva a határt védő erőket.
 
A határnál állomásozó gyors reagálású szakaszok nagyobb, agresszíven fellépő csoportok támadása esetén tömegkezelési-feladatokat is ellátnak. Ez a békemisszióban Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában szolgáló katonák alapfeladatai közé tartozik – hangzott el a gyakorlaton.
 
Németh Szilárd a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott, a gyakorlaton résztvevő katonák és rendőrök bizonyították, képesek az országot megvédeni, és ezzel együtt teljesíteni a Schengeni szerződés követelményeit. Az általuk elvégzett munkának köszönhetően a magyar emberek nyugodtan ünnepelhetnek karácsonykor és az év végén – jelentette ki.
 
A politikus leszögezte: a magyar emberek többsége kinyilvánította, meg akarja védeni országát, békésen szeretne élni, gyermekeiknek azokat a hagyományokat átadva, melyeket szüleiktől, nagyszüleiktől örököltek.

Forrás: Hirado.hu
 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató