2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Macron nem zárja ki az oltások kötelezővé tételét

A hivatali ideje alatt végrehajtott reformokat méltatta Emmanuel Macron francia elnök a TF1 és az LCI televíziós csatornáknak adott, szerdán adásba került interjújában, és folytatásukat ígérte. Az interjú során Macron beszélt a koronavírus-járvánnyal járó tanulságokról, a vakcina kötelezővé tételéről, valamint a gyermekek koronavírus elleni oltásáról is - számol be az MTI.

"Tanultam a járványból és jobban odafigyelek néhány dologra, mint azelőtt"

- szögezte le Macron, példaként említve, hogy nyilvánvalóvá vált számára: a kórházaknak több támogatásra van szükségük.

Felemlítette azt az esetet, amikor egy fiatal munkanélküli férfinak azt mondta, bármikor találna munkát, "ha átmenne az utca túloldalára".

"Néha nagyon élesen fogalmaztam. Rájöttem, hogy nem tudunk változtatni a dolgokon, ha nem viszonyulunk minden egyes emberhez tisztelettel" - mondta.

Noha hivatali ideje alatt meghozott, a vállalkozásoknak kedvező intézkedései többször heves elégedetlenséget váltottak ki - egyebek között az úgynevezett sárgamellényesek tiltakozó mozgalmát is életre hívták -, Macron cáfolta, hogy "a gazdagok elnöke" lenne.

Jóllehet hangsúlyozta, hogy "sok hibát elkövetett", védelmébe vette a munkaerőpiaci reformokat, amelyek segítségével szerinte védelmet tudtak nyújtani a legelesettebbeknek a járvány ideje alatt. Leszögezte azt is, hogy az elnöksége alatt végrehajtott reformok nyomán a francia gazdaság erősebb, mint hivatalba lépése idején, 2017-ben volt.

A koronavírus elleni oltásra kitérve Macron nem zárta ki az oltások kötelezővé tételét, ám leszögezte, jelenleg nem ez a legfontosabb kérdés. Hozzátette: kívánatos lenne az 5 és 11 év közötti gyermekek oltása is, de a végső döntést a szülőkre bízzák.

Az interjúban Macron kitért a hazája és Ausztrália között szeptemberben kirobbant konfliktusra. A vitát az váltotta ki, hogy az Egyesült Államok, Ausztrália és Nagy-Britannia - Franciaország előzetes tájékoztatása nélkül - biztonsági partnerségi szerződést kötött AUKUS néven. Emiatt Ausztrália úgy döntött, hogy nukleáris meghajtású tengeralattjárókat vásárol az Egyesült Államoktól, egyúttal felmondja a Franciaországgal kötött, dízel- és elektromos meghajtású tengeralattjárók gyártásáról szóló szerződését. Emiatt Franciaország elesett egy 56 milliárd dolláros szerződéstől.

Jóllehet Párizs és Canberra azóta rendezték kapcsolataikat, Macron ismét bírálta az ausztrál kormány viselkedését.

Macront sokan az áprilisi francia elnökválasztások esélyesének tartják, ám a legutóbbi felmérések szerint népszerűsége csökkent. Maga az elnök hivatalosan még nem jelentette be indulását, és az interjú során is kitért a kérdés elől, bár hozzátette: öt év kevés egy ország megreformálásához.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató