2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Matteo Salvini: A római kormány a betelepülők számának megduplázását tervezi

Ezzel szemben az Európai Unió tagállamai között megosztott, szolidáris, emberséges és biztonságos migrációs politikát szorgalmazott Mario Draghi olasz kormányfő szerdán.

Mario Draghi kijelentette, Olaszország „abszolút határozottságot” követel az európai migrációs politikában. A római parlamentben az uniós állam- és kormányfők csütörtöki csúcstalálkozója előtt tartott felszólalásában Mario Draghi a migráció kérdésére is kitért, elmondva, hogy július óta a havonta érkezők száma egyszer sem csökkent 6900 alá, és augusztusban 10 ezernél tetőzött.    

Év eleje óta több mint 63 ezren érkeztek az olaszországi partokra

Ugyanezt az időszakot tekintve 2019-ben több mint 11 ezer, 2020-ban több mint 32 ezren érkeztek. Mario Draghi hangsúlyozta, hogy a Covid-19-járvány miatt a migránsok már korábban is „szórványosnak” bizonyult szétosztása az uniós tagállamok között teljesen megszakadt.    

Olaszország továbbra is a migráció megosztott, szolidáris, emberséges és biztonságos kezelését kéri, az Európai Uniónak méltónak kell mutatkoznia értékeihez, ahogyan ezt Ferenc pápa is szorgalmazta”

– mondta Mario Draghi. A kormánypárti Öt Csillag Mozgalom (M5S) a schengeni egyezménynek az Európai Bizottságban tervezett reformját bírálta, mely korlátozni kívánja a tagállamok közötti úgynevezett másodlagos migrációt. Az M5S hangsúlyozta, hogy az esetleges reform mindenekelőtt az érkezési pontnak számító Olaszország számára lenne a leghátrányosabb a tagállamok között. „Nem fogadhatjuk el, hogy a migránsok mozgásának korlátozása érdekében életbe lépjen a belső európai határok ellenőrzése. Ez Olaszország magára hagyását jelentené, miközben éppen a migrációs hullám európai szintű kezelésén kell dolgoznunk a tagállamok közötti kötelező, kvóta szerinti szétosztási rendszerben” – szögezte le az M5S közleménye.    

„Európában haldoklik az irgalmasság”

Az unió korábbi emberi jogi biztosa, Emma Bonino, az Európa+ nevű párt szenátora szerint „Európában haldoklik az irgalmasság”. Kijelentette, ha a magasból drónnal szemlélnénk a kontinenst, „egy falakkal teli Európát látnánk”. Matteo Salvini, a kormánypárti Liga vezetője úgy vélte, hogy a pandémia utáni gazdasági helyreállításra szánt európai forrásokkal a belügyi tárca meg akarja kétszerezni a tartózkodási engedéllyel betelepíthető bevándorlók számát. Salvini emlékeztetett, hogy az utóbbi két év alatt több mint százezren érkeztek Olaszországba, miközben tavaly „a kudarcot vallott európai megállapodások miatt” csak valamivel több mint kétezer személyt toloncoltak ki. A Liga vezetője megjegyezte, hogy a migránsok helyett a 3,8 millió – állampolgári jogon járó – alapjövedelemből élőnek és a munkanélküli olasz fiataloknak kell segítséget nyújtani a munkapiacon.   

A Liga lombardiai polgármestereinek koordinátora, Giacomo Ghilardi

„embertelennek és irgalmatlannak” nevezte azt, hogy tavaly több mint 2400-an haltak meg a tunéziai, líbiai és az olaszországi partok közti átkelésben.

„Mindez a belügyminiszter, Luciana Lamorgese és a baloldal felelőssége, mivel megnyitották a kikötőket a külföldi nem kormányzati szervezetek (NGO) hajói előtt. (...) A baloldalnak az ideológia fontosabb az emberi életnél” – hangoztatta Ghilardi. Emlékeztetett, hogy a kikötőket lezáró korábbi belügyminiszter, Matteo Salvini elleni tárgyalás pénteken folytatódik az Open Arms spanyol civilszervezet egyik hajójának 2019-ben elrendelt feltartóztatása miatt.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató