2024. április 14. - Tibor
EUR : 391.76
USD : 367.13
Időjárás ikon27°16°

Megnyílt a betlehemijászol-kiállítás a Szent István-bazilikában

Megnyílt a betlehemijászol-kiállítás csütörtökön a budapesti Szent István-bazilikában. A január 7-ig délelőtt tíz és délután fél öt között látogatható kiállításon hivatásos és amatőr művészek, gyerekcsoportok adventi ünnepkörhöz kapcsolódó népművészeti, képző- és iparművészeti alkotásai láthatók.

A tárlat a betlehemek sokféle formáját sorakoztatja fel, lehetőséget nyitva arra, hogy a látogatók elgondolkodhassanak a betlehemek történetéről

– mondta a megnyitón Mohos Gábor püspök, a bazilika plébánosa, hozzátéve, hogy a karácsony üzenete a szeretet, amelynek ereje képes megérinti a hideg szíveket és lelkeket, és ezt idézi meg ez a kiállítás is. Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke felidézte: a Magyar Kézművességért Alapítvány kiállítóinak részvételével huszonkilenc éve vettek részt először a római nemzetközi jászolkiállításon, ahova idén is tizenhét művész kapott meghívást. László Sándor, a BKIK alelnöke a kamara szerepéről és feladatairól beszélt.

A Magyar Kézművességért Alapítvány 28. alkalommal megrendezett kiállítására betlehemekkel, a betlehemezés népszokásait megörökítő, illetve az adventi ünnepkörhöz kapcsolódó tárgyakkal lehetett pályázni. A pályamunkákat népi iparművészekből és néprajzkutatókból, valamint az esztergomi Keresztény Múzeum és a Ciszterci Egyházközség képviselőiből álló zsűri bírálta el. A jászolkiállítást a Magyar Kézművességért Alapítvány 1994-ben rendezte meg először a római száz jászol nemzetközi kiállítás mintájára.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató