2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Orbán Viktor: A családok érdekeiért küzdünk Brüsszelben

Évzáró uniós csúcson vesz részt Orbán Viktor, melynek középpontjában a járvány visszaszorítása, az energiaárak emelkedése, a migráció, valamint az orosz-ukrán határon kialakult feszültség áll.

Megkezdődött csütörtökön Brüsszelben az európai uniós tagállamok vezetőinek találkozója, az eseményen részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök is.

A személyes részvétel mellett tartott – a szokásostól eltérően egynaposra tervezett – EU-csúcstalálkozón a tagországok állam-, illetve kormányfői elsősorban a koronavírus-járványt, valamint annak gazdasági és társadalmi következményeit tekintik át. Számba veszik a globális együttműködés lehetőségeit arra összpontosítva, miként szüntethetők meg a vakcinák elosztásával és beadásával kapcsolatos hiányosságok.

A legutóbbi, októberi csúcstalálkozó megbeszéléseit folytatva a tagállami vezetők az energiaárak emelkedésével és annak a fogyasztókra és vállalkozásokra gyakorolt hatásával is foglalkoznak. Áttekintik a gáz- és villamosenergia-piacok működését, valamint az EU kibocsátáskereskedelmi rendszeréről szóló előzetes jelentéseket.

A migrációval kapcsolatban megvizsgálják az unióba irányuló migrációs útvonalak helyzetét, és értékelik az unión kívüli országokkal létrejött együttműködési megállapodások hatékonyságát.

Az Európai Tanács foglalkozik a fehéroroszországi helyzettel is, arra keresve választ, hogy milyen válaszlépésekkel lehet a legjobban ellensúlyozni a minszki rezsim által indított, a szervezett migráció jelentette, úgynevezett hibrid támadást. Az állam-, illetve kormányfők kitérnek az ukrán határ melletti orosz katonai lépések jelentette kihívásra.

„A rezsiharc folytatódik”

Orbán Viktor az esemény előtt közösségi oldalára feltöltött videóban beszélt arról: a magas energiaárak a rossz brüsszeli szabályozás eredményei, ezért a V4-ek azt kezdeményezik, hogy változzanak meg az árképzés szabályai. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató