2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Gattyán Györgyéknek van már pártjuk, de még nem aktív

Komoly találgatások sorát indította el Magyarország harmadik leggazdagabb embere, amikor pár hete bejelentette: indulni kíván a 2022-es választáson. A Harcosok Klubjában többek között szóba került, hogy a Fidesz vagy az ellenzék áll-e mögötte, miért tartja fontosnak a digitalizációt és indulnak-e pártként a választáson.

Elég világosan jeleztük, hogy mi a programunk. Több mint 20 éve foglalkozunk digitalizációval, rengeteg anyagunk, információnk van ezzel kapcsolatban. Elég nagy plakáton jeleztem, hogy mi ezzel fogunk foglalkozni. Ehhez képest Márki-Zay Péter politológusokkal fog szerződni a digitalizáció kidolgozására - ez nyitottság, csak nem felénk - mondta Gattyán György a Spirit FM Harcosok Klubjában annak kapcsán, hogy Márki-Zay Péter Somogyi Zoltánnal, a Polgári Platform alapítójával működnek együtt a digitalizáció kérdésében.

Jelezte, hogy a titkárságukra hivatalos megkeresés a mai napig nem érkezett semmilyen párt részéről. Elindították a programjukat: „A Legnagyobb Vállalkozás” címen indított projekt első körben felmérik, hogy a magyar háztartások hol tartanak a digitalizációban. Az első felmérések eredményei már meg is vannak, ez alapján az látszik, hogy a társadalom többsége (közel 5 millió ember) elégedetlen az állam szerepével a digitalizációban. Gattyán szerint az egyértelmű, hogy a lakosság jelentős része nyitott arra, hogy valaki felkarolja ezt a témát, úgy, hogy sokan nem is értik, mit is képvisel a digitalizáció.

„Ha magamból indulok ki, jelen pillanatban nem tudnék egyik szekértáborra sem szavazni, mert nem vagyok elégedett a jelenlegi kormányzással, és az ellenzéki összefogásban is van 8-10-30 évnyi tapasztalat, és volt lehetőségük a politizálásban bizonyítani. Ezzel nem vagyok egyedül, van 2 millió ember, aki ugyanígy gondolkodik, itt van egy olyan űr, amit érdemes kitölteni” - magyarázta Magyarország harmadik leggazdagabb embere.

Szerinte a Fidesszel szemben álló szavazók nem jelentik automatikusan azt, hogy az ellenzéki összefogásra szavaznak. Ha a programjukat 100 ember érdekli, nem zavarunk senkit, ha 100 ezer, 1 millió, az más felelősség. Az ellenzéki összefogás olyan buborékban van, hogy mindenki rájuk szavaz, aki nem a Fideszre, és szerintem ez nem így van, és másik kétmillió ember szerint sem.

Arra a kérdésre, hogy az mikor dől el, indulnak-e önállóan, Gattyán elárulta:

minden lehetőségre felkészültek, létezik egy párt, ami nem aktív, de már bejegyzett.

Arra viszont nem számított, hogy ennyire nem lesz párbeszéd a pártokkal. De azt is elmondta, hogy még mindig nem céljuk az, hogy élesedjen a párt, de a belpolitikai viszonyok abba az irányba mutatnak, aktiválni kell.

Politikailag soha nem érdekelte a választás, de gazdaságilag és társadalmilag igen, érdekli az, hogy mi történik az emberekkel. Azzal, hogy az ellenzéki összefogás magát egy táborrá gyúrta, és a Fidesz-KDNP önmagában egy másik tábort jelent, keletkezett egy űr középen, amivel matematikailag is érdemes foglalkozni.

„Tegyük fel a kérdést: melyik párt miből finanszírozza a kampányát? Én a saját pénzemből, nem pedig ilyen-olyan forrásokból” - jegyezte meg Gattyán a vele szemben érkező vádakra reagálva, hogy a Fidesz áll az ellenzék szerint az indulása mögött.
Digitalizáció terén 27 európai országból 24. helyen állunk. Gattyán szerint nem kell messzire menni, azt a kérdést kell feltenni, hogy az elmúlt 20 évben ez miért nem történt meg.

„A film és televíziózás indulása kapcsán a színházak feltették a kérdést, hogy ez gyengíteni fogja-e őket. Biztos, hogy rövid távon volt ebben egy megbicsaklás, de ma, holott már Netflix is van, már hónapokkal előre kell egy-egy jó előadásra jegyet venni. A színházak is megtanulták használni a digitalizációt. A valós, fizikai életben lévő esemény is megtanulja használni a digitalizációt, és ezáltal sokkal nagyobb PR-kampányt tud csinálni” - mondta arra a kérdésre reagálva, hogy a digitális térnek van negatív oldala is, a valóság kiüresítése, a kapcsolatok elszemélytelenedése, és ezekkel kíván-e foglalkozni a digitalizációs programjában.

Gattyán György Jasmin nevű, szexuális tartalmakkal foglalkozó oldala kapcsán gazdagodott meg. Kritikusai azt vetik a szemére, hogy a Jasmin-on szereplő lányok kiszolgáltatott helyzetben vannak, amikor mások előtt vetkőznek. Arra a kérdésre, hogy ez mennyire érinti negatívan a politikai ambícióit úgy reagált, hogy a véleményt formáló embereknek zéró információjuk van az oldalról.

“Mi húsz éve csináljuk ezt az üzletet, húsz évig az interneten csinálni valamit, hogy közben komoly cégek tűnnek el a süllyesztőben, az nem könnyű. A felnőtt tartalomban dolgozni 20 évig, az nem könnyű. Egy legkisebb botrány is szétveri az egész üzleti modellt. Náluk minden előadó egy saját YouTube csatornát, Instagram oldalt üzemeltet, a különbség annyi, hogy míg ezeken sokkal több a publikus tartalom, addig a mi felületünkön a mi előadóinknak sokkal kevesebb a publikus, több a privát. Illetve náluk kérhetnek érte pénzt” - mondta Gattyán, aki szerint ezen kívül semmi különbség nincs.

Tíz és húsz közötti a jelenleg Gattyán cégével szemben lévő NAV-eljárások száma, a csúcs negyven volt. A cég pereli a NAV-ot, Magyarországon volt 2-3 bírósági eljárás, de az Európai Unió előtt is van. Tíz évvel ezelőtt már javában működött a nemzetközi vállalkozásuk, ez azt jelenti, hogy egyszerre van több millió olyan ügyfelük, aki vagy befizet pénzt, vagy akinek ők utalnak pénzt egy piros weboldalon keresztül. Így ők szinte minden ország adóhatóságával valamilyen kapcsolatban vannak, de mivel ő magyar, ezért a legtöbb pénzt itthon fizeti, így itt verte ki leginkább a biztosítékot. De azt is elmondta a műsorban, hogy Luxemburgban, Franciaországban, Egyesült Államokban is van ügyük, hiszen mindenhol meg akarják vizsgálni, hogy hogyan működnek.

„Ha én meg szeretnék oldani valamit úgy, hogy a legközelebbi rokonom se tudjon róla, higgyék el, megoldom” - reagálta arra a kérdésre, hogy a Válasz Online írt 
arról, hogy cégbírósági adatok szerint a NER-közelinek minősített Carion-csoport
magántőkealapja, a Columbus segítette 900 millió forinttal Gattyán György e-aláírási rendszereket fejlesztő cégét, az európai piacra készülő Netlock Kft.-t is. Gattyán György hangsúlyozta, hogy itt nyilvános adatokról van szó. Ő nem foglalkozik azzal, hogy ki áll a tulajdonosi lánc végén, a befektetést nézi. Azt is mondta, hogy ezzel szemben is szeretne fellépni, hogy ilyen törésvonalakat alkot
a politika.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató