2023. február 03. - Balázs
EUR : 387.69
USD : 352.48
Időjárás ikon

Horogkereszteket festettek a New York-i városházára és a Wall Street bikaszobrára

A tettesről videófelvétel készült, a helyi rendőrség nyomozást indított, illetve körözést adott ki.

Horogkereszteket mázoltak több New York-i látványosság, így egyebek között a városháza és a világhíres, Wall Street-i támadó bika szobrára – jelentette csütörtökön több amerikai médium is.

A New York-i városi rendőrség szerint az elmúlt két hétben Manhattanben legalább három hasonló vandalizmus történt. A rendőrök feltételezése szerint valamennyi ugyanahhoz a személyhez köthető. A hatóságok most a lakosság közreműködését kérik az elkövető pontos azonosításához.

A biztonsági kamerák felvételei szerint fehér bőrű, bicegő férfi a tettes.

New York állam kormányzója szerint ez egy New York elleni támadás

A gyűlöletkeltő vandalizmust vezető tisztségviselők, köztük New York város demokrata párti polgármestere, illetve New York állam szintén demokrata párti kormányzója is hevesen bírálta, elítélte.

December 3-án az elkövető három szvasztikát rajzolt egy belvárosi építkezési területen,

december 13-án pedig ugyanazt a férfit egy térfigyelő kamera lencsevégre kapta, amint az antiszemitizmus egyik szimbólumát egy oszlopra mázolja a New York-i városháza metróállomásának közelében, majd elmenekül a helyszínről. December 14-én a férfi a Wall Street bronz bikaszobrára festett horogkeresztet, de ezúttal is kereket oldott.

Kathy Hochul, New York állam kormányzója közleményben ítélte el a vandalizmust: „A zsidó vallású New York-iak elleni támadás, mindannyiunk elleni támadás. Amennyiben egyetlen gyűlöletbűncselekményt is elkövetsz, úgy húszmillió New York-ival kerülsz szembe. Egységesek vagyunk annak kimondásában, hogy a gyűlöletkeltésnek nincs helye New Yorkban”

A New York-i rendvédelmi hatóságok szerint a gyűlöletbűncselekmények aránya jelentősen, 91,6 százalékkal megugrott a tavalyi évhez képest. Ugyanakkor az egyéb erőszakos bűncselekmények száma is meredeken emelkedik.


(MTI) 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató