2022. május 25. - Orbán
EUR : 383.23
USD : 357.99
Időjárás ikon25°14°

A román pénzügyminiszter a magyar közberuházási ütemet méltatta

Adrian Caciu román pénzügyminiszter azt szeretné, ha Romániában is minden közberuházásból elkezdett építkezésnél munkásokat lehetne látni úgy, mint Magyarországon.

A tárcavezető erről pénteken este beszélt, miután véget ért a kormányülés, amelyen egyebek mellett a jövő évi költségvetést érintő jogszabályokat fogadtak el. A tárcavezető közölte, hogy a 2022-es költségvetést várhatóan hétfőn fogadja el a kormány és küldi el a parlamentnek.

Caciu közölte, hogy a pénteki ülésen elfogadták a költségvetés sarokszámait tartalmazó rendeletet, e szerint az államháztartás hiánya nem haladhatja meg jövő évben a bruttó hazai termék (GDP) 5,84 százalékát. Hozzátette: közberuházásokra a GDP 7 százalékát, 92 milliárd lejt (1 lej 74,28 forint) fordítanak, ami történelmi csúcsot jelent.

„Nem fogunk tejben-vajban fürödni, de legalább lássunk minden útépítkezésnél munkásokat úgy, ahogyan Magyarországon látunk”

- mondta Caciu.

A bukaresti kormány pénteken több szociális jellegű rendeletet is elfogadott. Ezek közé tartozik, hogy a távhő kedvezményes, 5 százalékos lakossági áfája már január 1-től hatályba lép. Az 1600 lejjel egyező vagy ennél kisebb öregségi járandósággal rendelkező nyugdíjasok egyszeri támogatásra jogosultak januárban, hogy ezzel enyhítsék az elszabadult energiaárak és a jelentősen megemelkedett infláció okozta kiadásaikat.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató