2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Tóth Bertalan: ünnepnapnak számít, ha meleg étel kerül az asztalra

Az MSZP társelnöke ismét a Facebookon picsogja, hogy mélyszegénység van.

Ezt tudta kiírni magából:

„Idén a bukásra készülő, korrupt és harácsoló Fidesz szegényes kiskarácsonnyal bünteti a magyar családokat. Szinte nincs olyan háztartás, ahol a brutális drágaság miatt ne kellene újra és újra átgondolni az ünnepi kiadásokat. Kisebb értékű ajándékok, kevesebb szaloncukor, szerényebb ünnepi menü – mindenhol máshogy, a saját lehetőségekhez mérten igyekeznek alkalmazkodni az Orbán teremtette világ zord körülményeihez.

Sok családban már évek óta a hétköznap szükséges holmikat csomagolják ünnepi papírba: azt, amit amúgy is be kellett szerezni, például a gyerek téli bakancsát, pulóvert, vagy pár új zoknit az elhasználtak helyett. De sok olyan szomorú otthon van, ahol erre sem futja, semmilyen ajándékra nem telik. Ezekben a családokban már az ünnepnapnak számít, ha meleg étel kerül az asztalra. Tudjuk, hogy Orbán Viktor számára a gyerekek csak „közjószágok”, de a legborzasztóbb az, hogy ez a lélektelen szemlélet a miniszterelnök politikájában is visszaköszön. A Fidesz-kormány olyan körülményeket teremtett, hogy gyermeket vállalni ma az egyik legnagyobb anyagi rizikó. És ezt nem én mondom, sajnos minden kimutatás ezt igazolja. A szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettek aránya különösen magas a gyermeküket egyedül nevelők és a több gyermeket nevelő családok között. Például az egyszülős családok szegénységi aránya két év alatt – 2018 és 2020 között – 21,6 százalékról 28,2 százalékra nőtt! Eközben a családi pótlék, a gyes, a gyet és az anyasági támogatás összege 13 éve változatlan.

Orbánék egyik leggyakoribb érve erre az, hogy ők a családi adókedvezménnyel segítik a családokat. Arról viszont már egy szót sem szólnak, hogy mi van azokkal, akiknek az szja-köteles jövedelme nem éri el azt a szintet, hogy ezt a kedvezményt érvényesíteni tudják. Ők mit kapnak? A Fidesznek a kevésbé tehetősek gyerekei kevesebbet érnek?”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató