2022. január 28. - Karola, Károly
EUR : 358.69
USD : 320.34
Időjárás ikon

Az EU aggódik a lengyel médiatörvény-módosítás miatt

Aggodalommal követjük a lengyel médiatörvény-módosítás pénteki megszavazásával kapcsolatos fejleményeket, az Európai Bizottság elvárja, hogy az uniós tagállamok jogszabályai ne gyakoroljanak negatív hatást a médiaszabadságra, hanem biztosítsák azt – jelentette ki Christian Wigand a brüsszeli intézmény illetékes szóvivője a testület hétfői sajtótájékoztatóján.

Az uniós szóvivő elmondta: a bizottság ez évi jogállamisági jelentésében már hangot adott a lengyel médiaszabadsággal kapcsolatos aggodalmainak, különös tekintettel a pénteken elfogadott törvényjavaslatra amely a TVN24 nevű, amerikai tulajdonú tévécsatornát is érinti.    

Pénteken a lengyel szejm véglegesen elfogadta a külföldi részesedésű média működési engedélyeiről szóló törvénymódosítást, amelyet szeptember elején az ellenzéki többségű szenátus elutasított.

Az így megszavazott, a következő lépésben az államfő elé kerülő törvénymódosítás értelmében a külföldi cégek csakis akkor kaphatnának médiaszolgáltatási engedélyt Lengyelországban, ha az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívüli jogi személyek részesedése bennük nem haladja meg a 49 százalékot.    A javaslat megszavazása további nyomást gyakorol a lengyelországi médiaiparra.
A törvény a médiavállalatok tulajdonosi szerkezetének kényszerű megváltoztatását eredményezheti, és komoly kockázatot jelent a médiaszabadságra nézve, miközben a lengyel médiaszektor már most az átpolitizálódás miatt szenved” - vélekedett Christian Wigand, aki hozzátette:  

a törvényjavaslat még nem emelkedett jogerőre, de továbbra is szorosan követjük a fejleményeket”.  

A TVN4 csatorna tulajdonosa az amerikai Discovery társaság, de a hírtévét formálisan a Polish Television Holding BV nevű cég felügyeli, amely Hollandiában, az amszterdami Schiphol repülőtér területén – vagyis egy virtuális címen – van bejegyezve. A TVN24 működési engedélyét a lejárata előtt, már szeptember 22-én az illetékes lengyelországi testület meghosszabbította.

A csatorna honlapján a pénteki szavazás után közzétett, a TVN Discovery Csoport által jegyzett nyilatkozat „a szabad média ellen elkövetett példátlan támadásnak” minősítette az új előírásokat. A nyilatkozat aláírói reményüket fejezték ki, hogy a lengyel államfő megvétózza a jogszabályt. Andrzej Duda korábban nem zárta ki ezt a lehetőséget.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató