2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Brüsszelben ismét vízágyúzták és könnygázzal fújták az oltásellenes tüntetőket

A belga fővárosban több ezren tüntettek a kötelező oltás miatt.

A koronavírus elleni kötelező oltás és a járványvédelmi intézkedések miatt több ezren tüntettek vasárnap a belga fővárosban, Brüsszelben, ahol ismét erőszakba torkollott a megmozdulás.

Mintegy 3500 tiltakozó vonult az utcára, 55 embert őrizetbe vettek – közölte Ilse Van de Keere helyi rendőrségi szóvivő. A szervezők 50 ezerre becsülték a résztvevők számát – jelentette a belga helyi hírügynökség. A menet végig nyugodtan haladt, de egy kisebb csoport szándékosan kereste az összetűzést a rendőrökkel, tárgyakat dobált a levegőbe – mondta Ilse Van de Keere.

A rendőrség vízágyúval és könnygázzal válaszolt, feloszlatva a tüntetést az uniós intézmények közelében

található Parc Cinquantenaire-nél, Brüsszel egyik legnagyobb szabadidős területén – tette hozzá.  

 

Egy demonstrálót kórházba szállítottak – mondta a szóvivő. Az őrizetbe vettek közül csak hét embert tartóztattak le. Brüsszelben már harmadik hete tiltakoznak felvonulásokon. Az előző megmozdulásokon is előfordultak összecsapások, és többtucatnyi embert vettek őrizetbe. A szervező, a Belgium Együtt a Szabadságért nevű csoport a hét elején elhatárolódott az erőszakos cselekményektől, és felszólította a résztvevőket, hogy maradjanak békések. A tiltakozás a kötelező védőoltás ellen irányul, amelyet hamarosan bevezetnek az egészségügyi személyzetnek, de a lakosság számára nem tervezik. Az ellen is tüntetnek sokan, hogy csak a védettséget igazoló dokumentumok felmutatásával lehet bejutni éttermekbe, bárokba és kulturális intézményekbe. Ezek a tanúsítványok oltást, közelmúltbeli gyógyulást vagy negatív teszteket igazolnak.



(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató