2022. január 18. - Piroska
EUR : 355.89
USD : 311.53
Időjárás ikon

Fellázadtak a románok: a covid-igazolvány ellen tüntető szélsőjobboldaliak benyomultak a parlament udvarára, a kormány épülete felé tartanak

A román szélsőjobboldali párt, az AUR tagjai és szimpatizánsai kedd reggel Bukarestben, a parlament előtt kezdtek tiltakozó akcióba a munkahelyi covid-igazolvány tervezett bevezetése ellen. A résztvevők többsége autóbusszal érkezett több megyéből, és igyekeztek több oldalról körbevenni az épületet - írja a Transindex.

 

A G4 Media szerint több mint ezer ember tüntet, George Simion, az AUR társelnöke bejelentette, hogy a képviselőház minden bejáratát elzárták a tüntetők.

11 óra körül több százan nyomultak be a parlament udvarára, ahova elvileg tilos látogatóknak belépni. A covid-igazolványról szóló törvényjavaslat egyébként nem szerepelt a parlament napirendjén, még a kormánykoalíció tárgyalja. Több képviselő nem tudott bejutni a parlament udvarára az autójával a tömeg miatt. A G4 úgy tudja, Japán romániai nagykövete nem tudott kijönni az épületből, a tüntetők pedig megrongálták Japán és az Egyesült Államok romániai nagyköveteinek autóit a szenátus udvarán.

A biztonsági erők kordonokat húztak fel az épület bejáratához, de egyébként nem avatkoztak be. A rendőrség dél körül elzárta az udvar bejáratát, ekkor az emberek a kerítésen kezdtek átmászni.

Ezután a Védelmi és Biztonsági Szolgálat (SPP) megerősítette az őrséget, és a szenátus épületének bejáratánál lévő masszív ajtót bezárták - jelentette az Antena 3 és a Digi24.

A tüntetők végül elhagyták a parlament környékét, és most a kormány épülete felé tartanak.

Helyszíni riporterek szerint a tömeg közben több ezer emberre duzzadt.Nicolae Ciucă miniszterelnök éppen Brüsszelben van, de azt kérte a belügyminisztertől, hogy védjék meg az állami intézmények integritását, alkalmazzák a törvényt és szorítsák vissza az erőszakos megnyilvánulásokat, prioritásként kezelve a polgárok védelmét - közölte Dan Cărbunaru kormányszóvivő.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató