2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Nézőpont Intézet: A Fidesz áll nyerésre 2021 végén

Az aktív választók hetven százaléka a jelenlegi kormánypártok újrázására számít, és 55 százalékuk jelezte, hogy a Fideszre tervezi adni a szavazatát – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából. A választópolgárok preferenciája és várakozása szerint is a Fidesz áll nyerésre az alig több mint száz nap múlva várható választás előtt.

A több mint két hónapja tartó kampányával Márki-Zay Péter nem tudott fordítani a pártpreferencia trendeken. Egy most vasárnap tartott választáson a pártot választani tudók 55 százaléka szavazna a kormányoldalra és 43 százalékuk az ellenzéki közös listára. A Nézőpont Intézet kutatása alapján a Fidesz szinte minden társadalmi csoportban megelőzi a baloldalt. Fellegvárainak számít a nyugdíjas társadalom és a községekben élők csoportja, ahol a válaszadók kétharmada kormánypárti szavazó – írja a Magyar Nemzet. Budapest azonban kivételt jelent ez alól, a főváros politikai szempontból elszakad az ország többi részétől, Budapest ugyanis a baloldal 59, míg a jobboldal 39 százalékon áll. Mindez hibahatáron belüli elmozdulást jelent az októberben és novemberben mért adatoktól (akkor a Fidesz 56, baloldal 42-43 százalékon állt), amely azt is jelenti, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester nem tudta teljesíteni a vele szemben megfogalmazott politikai elvárást, az ellenzéki tábor bővítését.

A Fidesz előnye nemcsak az aktuális pártpreferenciákban, de a választók várakozásában is megjelenik. Arra a kérdésre, hogy melyik politikai oldal fogja megnyerni a következő országgyűlési választást, az aktív szavazók hetven százaléka jelölte meg a mostani kormányoldalt és csak 16 százaléka a „mostani ellenzéki oldalt. A kormánypártiak 91 százaléka a kormány győzelmére számít (nyolc százaléka nem tudott válaszolni), azonban a kormánykritikus tábor kevesebb mint a fele, pontosan 45 százalék bízik a baloldal győzelmében, míg harmada, azaz 34 százalék a Fidesz győzelmét tartja valószínűbbnek. Beszédes az is, hogy a kormánykritikus tábor ötöde (21 százalék) nem tudott válaszolni a várható győztesre vonatkozó kérdésre, amely a bizonytalanság és a reménytelenség keveredésére utal. És mivel a közjogi előírások alapján akár bő száz nap múlva országgyűlési választást tartanak Magyarországon, biztosan kijelenthető, hogy jelenleg a Fidesz áll nyerésre.

Forrás: PS

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató