2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Texasban törvény engedi, hogy fegyveres civilek kapják el az illegális határátlépőket

Egy új texasi törvény értelmében fegyveres civilek csoportjai segítenek a biztonsági erőknek az Egyesült Államok déli határán a határsértő illegális bevándorlók kézre kerítésében – adta hírül hétfőn a The Western Journal című konzervatív hírportál alapján az MTI. Az új törvény lehetővé teszi, hogy fegyveres civilek feltartóztassák és átadják a hatóságoknak a migránsokat.



Kinney megye seriffje a hírportál szerint már hónapok óta együttműködik ilyen csoportokkal.

„Az elképzelés az, hogy ha a migránsok tudják, hogy el fogják kapni őket, akkor majd máshová mennek”

– hangoztatta Brad Coe, az amerikai határőrség volt munkatársa.

Mike Vickers, a Texasi Határőr Önkéntesek vezetője a New York Post című amerikai lapnak nyilatkozva a Texas Ranger alakulat 1823-as alapításáig vezette vissza, hogy mióta segítik a texasi lakosok a határvédelmet. „Még most is a mexikói rosszfiúkkal van dolgunk” – mondta Vickers az ember- és kábítószercsempészekre utalva.

Ugyanakkor számos bírálatot váltott ki, hogy felfegyverzett magánszemélyek működnek együtt a helyi hatóságokkal a déli határon az illegális bevándorlás feltartóztatásában. Az Amerikai Polgári Jogi Unió (ACLU) például panaszt tett az ügyben az amerikai igazságügyi minisztériumnál. Az ACLU azt követeli, hogy a tárca indítson vizsgálatot Texas érintett állami ügynökségei és önkormányzatai ellen.

Eközben komoly és rendszeres bírálat éri Joe Biden demokrata elnököt a republikánus oldalról, amiért szerintük liberális bevándorlási politikájával az elnök migrációs válságot váltott ki, miközben a tiltott déli határátlépések száma történelmi csúcson áll. Ted Cruz és John Cornyn republikánus szenátorok szerint az elmúlt nyolc hónapban több mint egymillió illegális bevándorló kelt át a határon az Egyesült Államokba, a számuk pedig 2021 végéig a kétmilliót is elérheti.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató