2022. szeptember 29. - Mihály
EUR : 411.26
USD : 430.37
Időjárás ikon15°11°

Belgiumban már az újszülöttek fele migráns szülőktől származik

A Statbel belga statisztikai hivatal adatai szerint a 2020-ban az országban született csecsemőknek mindössze a fele származik belga állampolgárságú anyától.

A statisztikai hivatal közölte, hogy a 2020-as újszülöttek 23 százalékát külföldön született belga állampolgárságú anya szülte, további 25 százalékát pedig olyanok, akik nem Belgiumban születtek és nem is szerezték meg a belga állampolgárságot, így a belga származású nők által született babáknak mindössze 53 százaléka született Belgiumban. A belgák termékenységi rátája a Statbel adatai szerint is jelentősen alacsonyabb a külföldi anyákénál, a belga anyanyelvű nőknél 1,38 gyermek/nő, míg a külföldi származású belga állampolgároknál 1,54 gyermek/nő volt a születési ráta – írja meg a Breitbart.

A statisztikát részben az magyarázza, hogy

a migráns nők a belga anyanyelvűekhez képest jobban képviseltetik magukat a 25-35 éves korosztályban.

A külföldi nők a szülőképes korú nők 16,5 százalékát teszik ki, de 2020-ban a születések mintegy negyedét ők adták. 2020-ban Belgium demográfiája az elmúlt években gyors változásokon ment keresztül, olyannyira, hogy

egy januári jelentés szerint a belga lakosság mintegy harmada külföldi származású.

A fiatalabb korosztályok, például a 17 év alattiak körében a belga anyanyelvűek a lakosság alig több mint felét teszik ki, míg a 65 év felettiek 87,3 százalékát a belga anyanyelvűek. 2019-ben a Stabel tavaly megjegyezte, hogy a 2019-es wuhani koronavírus-járványt megelőzően Belgium teljes népességnövekedését szinte teljes egészében a bevándorlás okozta. Abban az évben a népességnövekedésnek mindössze tizenegy százaléka származott belgiumi hölgytől.

Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató