2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Megfosztották mandátumától a migránsok kényszerházasságát felbontató korábbi dán minisztert

Megfosztották parlamenti képviselői mandátumától Inger Støjberget, Dánia volt bevándorlási és integrációs miniszterét, miután az ügyében eljáró különleges bíróság börtönbüntetésre ítélte egy korábbi, migránsok kényszerházassága ügyében hozott döntése miatt – jelentette az AFP francia hírügynökség kedden.

Kedden délután kezdődött a vita a dán parlamentben arról, hogy megfosszák-e képviselői mandátumától Støjberget. Jeppe Bruus, a kormányzó szociáldemokrata párt szóvivője a kora esti órákban közölte, hogy a dán parlament nagy többsége négy és fél órás vitát követően megszavazta Inger Støjberg képviselői mandátumának azonnali megvonását azzal az indokkal, hogy a politikus kéthónapos börtönbüntetése összeegyeztethetetlen parlamenti tisztségével.

A képviselő felmentését a dán parlament egyértelmű többséggel, 98 igen és 18 nem szavazattal hagyta jóvá.

 

Öt évvel ezelőtt, 2016-ban Inger Støjberg utasítására 23 migráns pár házasságát bontották fel aktáik egyéni vizsgálata nélkül, mert a pároknál a kényszerházasság, azaz a gyermekházasság gyanúja merült fel. A párok döntően Szíriából érkeztek, ahol az állami családjogi törvény a férfiak számára 18, a nőknek 17 éves korától engedélyezi a házasságot. Az iszlám vallási bíróságok azonban felülírhatják ezt, és a fiúknál 15, a lányoknál 13 éves kortól engedélyezhetik a házasságkötést. Støjberg – aki korábban nemi egyenlőségért, majd foglalkoztatásért felelős tárcavezető is volt – következetesen fellépett a gyermekházasságok ellen, arra hivatkozva, hogy ez Dániában illegális.
A volt miniszter ellen a parlament szavazta meg a bírósági eljárást; ezek után Støjberg februárban elhagyta a Venstre dán liberális pártot, de nem adta fel a képviselői mandátumát. Az ügyben eljáró, 30 tagú különleges bíróság – a törvénytelenségnél fontosabbnak találva a migránsok magán- és családi élethez való jogát – december 13-án hozott ítéletében 60 napos letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta Støjberget. Az ítélet indoklása szerint a politikus “szándékosan elmulasztva kötelezettségeit” megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét azzal, hogy elrendelte a menedékjogot kérő olyan házaspárok szétválasztását, amelyekben a feleség kiskorú. A bíróság úgy ítélte meg, hogy a bevándorlásért is felelős tárca nem jogosult az intézkedés meghozatalára az esetek egyéni vizsgálata nélkül.

A különleges bíróság olyan miniszterek ellen ítélkezik, akik hivatali kötelességük teljesítése közben hivatali visszaélést vagy gondatlanságot követtek el. 1910 óta ez volt a harmadik alkalom, hogy egy politikust a különleges bíróság elé idézzenek. A legutóbbi eset 1993-ra nyúlik vissza, a Tamilgate-ként elhíresült ügyig, amely tamil menekültek családegyesítésének befagyasztásáról szólt. Bevezetéséről 1987 és 1988 között Erik Ninn-Hansen korábbi konzervatív igazságügyi miniszter döntött. A politikust később négy hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.
A volt miniszter ártatlannak mondta magát, és azzal védekezett, hogy tevékenységével a kényszer- és gyermekházasságok ellen harcolt és a fiatal lányok védelmében állt ki.


Inkább a kollégáim szavazzanak ki a parlamentből, mert megpróbáltam megvédeni néhány lányt, mint hogy a dánok tennék ugyanezt azért, mert elfordítottam a tekintetemet. Ne higgyék, hogy nem fognak többet hallani rólam


– közölte Støjberg a szavazást követően, újságíróknak nyilatkozva. A politikus börtönbüntetésének letöltése után ismét indulhat a következő parlamenti választásokon.

Inger Støjberg 2015 és 2019 között volt miniszter egy jobbközép kormányban, amelyet a bevándorlásellenes jobboldali Dán Néppárt (DF) támogatott, és ő volt a felelős Dánia rendkívül korlátozó menekültpolitikájáért. A francia hírügynökség értesülései szerint a politikus büszke volt arra, hogy több mint 110, a külföldiek jogait korlátozó törvénymódosítást fogadott el. Hivatali ideje alatt olyan intézkedést is elfogadott, amely elkobozta a migránsok vagyonát, hogy finanszírozza a dániai ellátásukat.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató