2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Ukrajna szerint Oroszország atomcsapást tervez ellene

Ukrajna egyik magas rangú politikusa azt állította, hogy az Oroszországból érkező jelek arra utalnak, hogy Moszkva egy teljes körű nukleáris támadást tervezhet a kelet-európai szomszédja ellen.

Egy szerdai konferencián Ruszlan Stefancsuk, az ukrána parlament (Verhovna Rada) elnöke megjegyezte, hogy “1991-ben Ukrajna rendelkezett a világ harmadik legnagyobb nukleáris kapacitásával”, utalva a Szovjetunió összeomlásából örökölt robbanófej-arzenáljára.

Elmondta, hogy Kijev “önként lemondott erről, hogy néhány évvel később ne legyen nukleáris fegyverzettel rendelkező állam”. A politikus azonban azt is hozzátette, hogy Oroszország, amely “ennek a leszerelésnek a kezese volt, arra utal, hogy ha folytatjuk demokratikus fejlődésünket, akár atomcsapást is indíthat ellenünk”.

Stefancsuk megjegyzései a nyugati vezetők és a kijevi hírszerzés azon aggodalmainak közepette hangzottak el, amely szerint Moszkva teljes körű offenzívát tervez Ukrajna ellen. A Kreml azonban többször tagadta azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország invázióra készülve vonultat fel csapatokat a közös határszakasz mentén.

Ehelyett Moszkva azzal vádolta meg az Egyesült Államok vezette katonai blokk tagjait, hogy jelentős mennyiségű fegyvert szállítanak Oroszország határához, és azt állította, hogy a nyugati államok provokációkra bátorítják Kijev tisztviselőit, amelyek totális konfliktusba torkollhatnak.

A múlt hónapban Szergej Lavrov külügyminiszter azt mondta, hogy Ukrajnában “egyre több katonai erőt és felszerelést halmoznak fel a Donbassz közelében a demarkációs vonalon, amelyet egyre több nyugati kiképző támogat”. Figyelmeztetett, hogy ha ezek az államok nem tudják visszatartani Kijevet, sőt, valójában felbátorítják, akkor Moszkva “minden szükséges lépést megtesz a biztonságunk garantálása érdekében”.

Korábban még novemberben Lavrov arra figyelmeztetett, hogy aggasztó fejleményt jelentenek azok az hírek, amelyek szerint a kijevi csapatok amerikai gyártmányú Javelin rakétavetőket vetettek be a Donbasszban.

Forrás: Oroszhirek.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató