2022. január 27. - Angelika
EUR : 359.65
USD : 318.64
Időjárás ikon

Bezzegromániában a lakosság negyede él szegénységben

Közel hatmillió embert fenyeget a relatív szegénység veszélye Romániában.

Az elmúlt tíz év alatt még többen kerültek közelebb a relatív szegénységhez, mint azelőtt. A lakosság egynegyede (23,4%, azaz 4,5 millió polgár) havi ezer lejt sem keres –  írta meg a Főtér. Korábban Jakab Péter a Jobbik elnöke példálózott Romániával, miszerint minden szörnyűség ellenére Románia elpőre megy, míg hazánk lemarad. A statisztikák szerint azonban úgya tűnik, ennek ellenkezője igaz dél-keleti szomszédunknál. 

A szegénységi index az elmúlt 10 évben többször változott a nemek szerint is, míg 2011-ig a szegénységi ráta enyhén magasabb volt a nők, mint a férfiak körében, egy rövid ideig (2012 és 2014 között) fordult a kocka, majd visszatért a korábbi állapotba – írja a lap. 

Azokat sorolják ebbe a kategóriába, akik a társadalom nagy többségéhez képest szegénynek minősülnek, nincs elég keresetük arra, hogy kilépjenek a társadalmi és kulturális szegénységből, fejlesszék magukat, jobban fizető munkát találjanak, stb. Minél nagyobb egy család, annál nagyobb az esély az elszegényedésre.

Romániában a gyermekek nélküli háztartások körében is nőtt a szegénység, 14,5%-ról ( 2011-es adat) 20,8%-ra (2020-as adat),  A leginkább érintett korcsoport a 0-17 év közötti (körükben 30,1%-os a szegénység), illetve a 18 és 24 év közötti (28,4%). Területileg Bukarestben a legalacsonyabb a relatív szegénységi ráta (2020-ban 2,4%), a pólus másik végén az északkeleti régió áll, ahol a lakosság 35,6%-a sorolható a szegénységi küszöbérték alá. Országosan 5,9 millió embert fenyeget az elszegényedés és/vagy a társadalmi kirekesztődés veszélye – áll a statisztikákban. 

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató