2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Az oroszok több mint tízezer katonát vonnak vissza az ukrán határról

A katonák állandó támaszpontjukra térnek vissza Ukrajna mellől.

 
 
Több mint tízezer orosz katona tér vissza az Ukrajna közelében tartott egyhónapos hadgyakorlat után az állandó támaszpontjára – jelentette az Interfax orosz hírügynökség az orosz hadseregre hivatkozva.

Az Interfax szerint a hadgyakorlatokat több, Ukrajnához – közötte az Oroszország által 2014-ben bekebelezett dél-ukrajnai Krím félszigethez – közeli területen, illetve a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu és Kubány térségében tartották. Oroszország több tízezer katonát vonultatott fel Ukrajna északi, keleti és déli határa térségében, ami miatt Kijev és a nyugati országok attól tartottak, hogy Moszkva Ukrajna elleni támadásra készül.    

Oroszország ezt tagadja, és biztonsági garanciákat követel – egyebek mellett azt, hogy a NATO nem bővíti tovább a szövetséget keleti irányba Oroszországgal szomszédos államokkal –, mert a saját biztonságát látja veszélyeztetve Ukrajna és az északatlanti szövetség bővülő kapcsolatai miatt. Moszkva azt is leszögezte, hogy

a saját területén úgy vonultatja fel a csapatait, ahogyan neki tetszik.

Becslések szerint a nemrégiben az ukrán határ közelében felvonultatott orosz katonák létszáma 60 ezer és 90 ezer között mozgott, egy amerikai hírszerzési jelentés szerint akár a 175 ezret is elérte.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató