2022. január 28. - Karola, Károly
EUR : 358.69
USD : 320.34
Időjárás ikon

Jelentés: "a nem nyugati hátterű, etnikailag sokszínűek" szegényebbek a hollandoknál

A migrációs hátterű hollandiai lakosok anyagilag kedvezőtlenebb helyzetben vannak, mint az országban generációk óta ott élő állampolgárok - olvasható a holland pénzügyi piacokért felelős hatóság (AFM) legfrissebb jelentésében.Az AFM szerint a hátrányos anyagi helyzet egyik oka az alacsonyabb iskolai végzettség és ebből következően az alacsonyabb fizetések. A bevándorlói háttérrel rendelkező hollandok nagyobb eséllyel küszködnek adósságproblémákkal és fizetési hátralékokkal - állapította meg a jelentés.

Másik ok az, hogy az első generációs bevándorlók nagy része idősebb életkorban érkezett Hollandiába, és emiatt nem kapnak teljes állami nyugdíjat. Hollandiában "a nem nyugati hátterű, etnikailag sokszínű" nyugdíjasok mintegy 40 százaléka él a szegénységi küszöb alatt. Ezek az állampolgárok emellett nem tudják megfelelően kezelni a banki rendszereket, nem használnak bankszámlát, így kevés pénzt fektetnek be.

Az AFM szerint nagyobb figyelmet kellene fordítani a bevándorlói háttérrel rendelkező hollandok pénzügyi kiszolgáltatottságára. Az integrációs folyamat során nagyobb hangsúlyt kellene továbbá fektetni pénzügyi önállóságukra. A hatóság rámutatott arra is, hogy a politikai döntéshozóknak számításba kellene venniük, hogy a pénzügyi szabályozások esetleg hátrányosan érinthetik ezt a társadalmi csoportot. A pénzintézeteknek pedig csökkenteniük kellene a nyelvi akadályokat a hatékonyabb hozzáférhetőség érdekében.

A jelentés szerint a holland lakosság mintegy negyede etnikailag sokszínű, és ez az arány 2050-re várhatóan 36 százalékra fog nőni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató