2023. június 05. - Fatime
EUR : 371.06
USD : 344.4
Időjárás ikon24°16°

Tombol az omikron Portugáliában

A tízmilliós országban az új fertőzöttek többségénél az új variáns jelenlétét mutatták ki. Biztató jel, hogy a fertőzöttek számával ellentétben az elhalálozások és az intenzív osztályra kerülők száma nem emelkedik.

A koronavírus omikron variánsa okozza az új fertőzések többségét Portugáliában, ahol szombaton már a harmadik napja 10 ezer fölött volt az egy nap alatt diagnosztizált új esetek száma. Becslések szerint

az új esetek több mint 60 százalékát az omikron variáns okozza, miközben az elhalálozások és az intenzív osztályra kerülők száma nem emelkedik – közölték az egészségügyi hatóságok. 

A 10 millió lakosú Portugáliában az utóbbi 24 órában 10 016 új fertőzöttet találtak, és a koronavírussal összefüggésben tíz halálesetet regisztráltak. Pénteken az új esetek száma 12 943 volt, ilyen magas számot tavaly január vége óta nem jegyeztek fel. 

Az ország koronavírus elleni átoltottsága kiemelkedően magas, 87 százalék körüli.

Az új omikron variáns miatt bezárták a bárokat és a szórakozóhelyeket, rendezvényeken csak negatív vírusteszt felmutatásával lehet részt venni. Az év végi ünnepek alatti összejövetelek után a hatóságok igyekeznek csökkenteni a kontaktusok számát, ezért január első hetére elrendelték a távmunkát és meghosszabbították az iskolákban a téli szünetet.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató