2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Věra Jourová: Elfogadhatatlan, ahogy az újságírókat kezelik Magyarországon

Nem tetszik Věra Jourová EU-s bizottsági alelnöknek a magyar és a szlovén médiahelyzet.

Egyes EU-tagországokban az újságírás kockázatos szakma – nyilatkozta az Európai Bizottság alelnöke, Věra Jourová az EURACTIV.cz című portálnak adott interjújában.

A bizottsági alelnök, aki régóta háborúban áll a magyar kormánnyal, hozzátette: elfogadhatatlan, ahogy Magyarországon és Szlovéniában kezelik az újságírókat. Szerinte a helyzet „szemben áll a szabad sajtó régi hagyományával. Nem szabadna, hogy nyomást gyakoroljanak a médiára, főleg nem a jelentősebb politikusok.” 

A biztos megjegyezte, hogy a gazdasági helyzet sem kedvez a médiának, és ő úgy látja, hogy Szlovéniában az állam a támogatások megvonásával ki tudja éheztetni a médiát. 

Hozzátette, hogy 2022-ben bevezetik az EU sajtószabadsági törvényeit, amelyek magasabb szintű átláthatóságot követelnek meg majd a szektortól, és szeretnék, ha a tagállamok független szabályozó szervezeteket alapítanának. 

Lapunk a hetekben elemzi az EU jogállamisági jelentésében felhasznált médiajelentést, mely súlyos hiányosságokkal küzd. Tele van alátámasztatlan, véleményes állítással (1. rész), módszertani hibákkal és torzításokkal (2. rész), valamint a forráskezelése és a mögötte fellelhető személyi összefonódások is problémásak (3. rész). Ráadásul emiatt bukhat minden magyar fejenként negyedmilió forintot (4. rész). A magyar médiahelyzet egyébként kiegyensúlyozott és plurális.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató