2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Románia eurómilliárdokat bukhat az EU-tól

Szomszédunknak az országos helyreállítási terv idei évre kitűzött huszonegy célja közül csupán hatot sikerült teljesítenie.

Romániának az országos helyreállítási terv idei évre kitűzött céljai közül csupán azok egy negyedét sikerült teljesítenie – írja a Főtér.ro.

Mint ismert, Románia több mint 29 milliárd euróra jogosult az Európai Uniótól az úgynevezett országos helyreállítási terv (PNRR) keretében. Ez tulajdonképpen a világjárvány miatti gazdasági kieséseket próbálja ellensúlyozni.

Csakhogy a támogatásért „nem elég szépen mosolyogni, komoly kötelezettségeket is vállal érte az ország, amit aztán Brüsszelből komolyan számon is fognak kérni” – jegyzi meg a portál. Románia ígéretet tett arra, hogy az idei év végéig huszonegy célt teljesít a vállaltak közül. Ebből azonban eddig mindössze hatot sikerült véglegesíteni, tizenöt másik pedig „különböző stádiumokban van”.

És hogy mivel mentegetőznek a politikusok?

A csaknem három hónapig húzódó kormányválsággal. „Nem mintha azt nem éppen ők idézték volna elő…” – jegyzi meg a Főtér.

Amennyiben Románia nem teljesíti a vállaltakat, az EU akár vissza is vonhatja a milliárdokat.

„Persze ilyenkor szoktak erőltetett menetben összecsapni mindent, Dorelék napi 25 órában kubikolnak, ha kell, a hazai ellenőrző bizottságok meg két kézzel írják alá a papírokat, és akkor nagy nehezen, lihegve, prüszkölve ugyan, de Románia is csak befut a célba – utolsóként” – kommentálja a portál.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató