2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Öt hónap felfüggesztett fogházbüntetést kapott a kórházban őrjöngő két iráni egyetemista

Öt hónap fogházbüntetést, egy év próbaidőre felfüggesztve – ezt a büntetést szabta ki a Pesti Központi Kerületi Bíróság azzal a két iráni egyetemistával szemben, akik tavaly márciusban a budapesti Szent László Kórházban erőszakosan viselkedtek.

A vádirat szerint az illetékes hivatal koronavírus-fertőzés gyanúja miatt járványügyi zárlat alá helyezett több iráni állampolgárt, akiket 2020. március 7-én a Szent László Kórházban helyeztek el. A vádlottak – egy 24 éves és egy 23 éves iráni férfi – a délutáni órákban érkeztek a kórházba. Amikor megtudták, hogy a kórházat nem hagyhatják el, hangoskodva fejezték ki nemtetszésüket, és a kórház dolgozóival nem működtek együtt.

Az irániak vallomása szerint azért alakulhatott ki vita, mert senki nem mondta el angolul érthetően, hogy mi történik velük, és az egyik, velük egy szobában elhelyezett társuk pozitív teszteredményét az orvosok érzésük szerint el akarták titkolni előlük, ahelyett, hogy különválasztották volna az illetőt.

Az ügyészség közleménye szerint a vádlottak viselkedésének hatására a kórházban lévő más iráni férfiak is hangoskodni kezdtek, a vádlottakkal együtt egymás szobájába átjártak, egymás ágyába feküdtek, az ápolók, orvosok utasítását nem követték. A két férfi a kórterem ablakán keresztül kimászott az erkélyre, és az egészségügyi személyzet tiltása ellenére, átmentek a többi kórterembe. Ezután visszamásztak a kórtermükbe és mutatták egy egyik ápolónak, hogy nyissa ki az erkélyajtót. Az ápoló ezt nem tette meg, ezért az erkélyajtót mindketten rángatni kezdték, majd kiabálva a kórterem ajtaját rugdosták.

A férfiak egészségügyi intézményben elkövetett erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy a kórház dolgozóiban, valamint más betegekben megbotránkozást, riadalmat keltsen – írja a Fővárosi Főügyészség közleménye.

A IX. Kerületi Ügyészség a két iráni férfival szemben garázdaság vétsége miatt nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságra, és arra tett indítványt, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzéssel felfüggesztett fogházbüntetést szabjon ki. A Pesti Központi Kerületi Bíróság – tárgyalás mellőzésével – öt hónap fogházbüntetést szabott ki, amelynek végrehajtását egy év próbaidőre felfüggesztette. A kerületi ügyészség nem kérte tárgyalás tartását.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató